Svet 3.2.2022 5:00

Univerza v Readingu v dar prejela dokumente in predmete Jamesa Joycea

London, 3. februarja - Univerza v Readingu je prejela zbirko knjig, dokumentov in predmetov irskega pisatelja Jamesa Joycea. Univerzi sta jo podarila Joyceov vnuk Stephen James Joyce in njegova žena Solange. Po navedbah strokovnjakov bo osvetlila Joyceov tesen odnos z njegovim varovancem Samuelom Beckettom, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Dokument, papir. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dokument, papir.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V zbirki so pisma in telegrami, ki sta si jih izmenjala irska pisatelja, ter osebni predmeti, denimo pisala. Poleg že obstoječe Beckettove zbirke bodo nove pridobitve po dogovoru dostopne najširšemu krogu zainteresiranih.

Med drugim je v zbirki telegram, ki ga je Beckett poslal Joyceu v Pariz na njegov 49. rojstni dan. V njem je zapisano: "Še na mnoga leta. Beckett."

Raziskovalec angleške književnosti na Univerzi v Readingu in eden od direktorjev Beckettove mednarodne fundacije Mark Nixon je dokument opisal kot zgodovinski biser. "Nenavaden rojstnodnevni telegram, ki ga je Beckett poslal Joyceu, veliko pove o njunem prijateljstvu," je dejal. "Kratek in prijeten, igriv jezik namiguje na skupni smisel za humor in kaže na Beckettovo spoštovanje do pisatelja, ki je močno vplival na njegov slog pisanja," je dodal.

Po Nixonovih besedah bo nova pridobitev razkrila še več o odnosu med Beckettom in Joyceom, njuna osebna korespondenca pa bo na novo osvetlila bližino med pisateljema. "Takšni dragulji v zbirki se bodo izkazali za neprecenljive za preučevalce obeh pisateljev," je še povedal Nixon.

V zbirki je sicer še več pisem, ki so jih Joyceu poslali Beckett in drugi pisatelji, pa tudi ogrlica, ki je nekdaj pripadala Joyceovi ženi Nori, in rokopis pesmi Ecce Puer, ki priča o pisateljevi ljubezni do nje.

Nečak Samuela Becketta Edward Beckett je pozdravil združitev zbirk. "Čudovito je, da sta Beckettov in Joyceov arhiv pod isto streho," je povedal.

Profesor Robert Van de Noort, prorektor Univerze v Readingu, pa je dodal, da bodo dragoceni predmeti zelo koristni za raziskovalce in javnost. "James Joyce je bil pisatelj, ki je spremenil naše predstave o svetu, ustvarjalnosti in človečnosti," je dejal. "Njegova pisma, rokopisi in predmeti so dragoceni, vendar te zbirke ne prevzemamo le zato, da bi jo zaščitili, temveč da bi jo delili z drugimi," je dodal.