Svet 4.2.2022 5:00

Švedski filmski festival hipnotiziral občinstvo

Stockholm, 4. februarja - Največji skandinavski filmski festival, ki poteka v mestu Göteborg na Švedskem in je znan po nenavadnih idejah, je občinstvu nedavno ponudil možnost hipnotične seanse pred ogledom filmov ter tako nadgradil kinematografsko doživetje.

Ljubljana. Kinodvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

"Hipnotični kino smo vzpostavili, da lahko eksperimentiramo s filmsko izkušnjo in preizprašujemo naše predstave o tem, kako gledati film," je povedal Jonas Holmberg, direktor filmskega festivala Göteborg, ki domuje na jugozahodu Švedske.

Prva 20-minutna eksperimentalna seansa je potekala minulo nedeljo pred le nekaj deset ljudmi vsled koronavirusnih omejitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Namesto napovednikov pred filmom Land of Dreams (Dežela sanj) iransko-ameriške režiserke Shirin Neshat je občinstvo v živo spremljalo hipnotizerja Fredrika Praesta.

Praesto je stal na odru pred podobo ogromne hipnotične spirale in pozval gledalce, naj zaprejo oči. Po 20-sekundnem odštevanju je občinstvo ponovno odprlo oči in hipnotični film se je pričel. Ko se je pojavila odjavna špica, je sledilo še eno odštevanje, ki je prekinilo hipnozo.

Gledalci so povedali, da so občutki, ki so jih doživeli, segali od nekakšne omamljenosti do veliko močnejše koncentracije. Nekatere je hipnoza zazibala v zelo prijetno stanje duha. "Ni več hrupa, motečih dejavnikov in vsega ostalega, poleg tega pa se z zvokom resnično vživiš v film," je povedala ena od gledalk.

Filmski festival v Göteborgu slovi po tem, da občinstvu ponuja nenavadna doživetja. Lani je po navdihu in v skladu s pandemičnimi omejitvami ponudil teden filmskih projekcij za eno samo osebo, ki si je filme ogledala v svetilniku na zapuščenem otoku blizu obale. Ta vloga edinega gledalca je pripadla medicinski sestri, izčrpani zaradi dela med pandemijo.