Slovenija 3.2.2022 14:29

V MGL se bo z dramo Usedline v sredo začel regionalni gledališki festival Ruta

Ljubljana, 3. februarja - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo v sredo krstno uprizorili dramo Katarine Morano Usedline. Predstava po njenih besedah govori o družini in kako njeni člani poskušajo živeti in preživeti, a jih čas vedno znova povozi. Z dramo bodo odprli gledališki festival Ruta, med katerim bo v Ljubljani gostovalo pet gledališč iz nekdanje Jugoslavije.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko (MGL). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko (MGL).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Usedline je predstava o generacijah. O tem, kar ostane za nami, kar predamo, kar sprejmemo. Predstava ugotavlja, kaj v verigi nadaljevanja življenja ostaja več ali manj nespremenjeno, kaj se modificira in kaj se v celoti spremeni, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor.

"Katarina Morano kot avtorica v svojem pisanju prepleta tok zavesti in tok podzavesti," je dejala. Po njenih besedah je tako pisanje izum in unikum, avtorica pa je tako dosegla tudi zelo močno avtentičnost.

V predstavi, ki jo režira Žiga Divjak, igrajo Mirjam Korbar, Jana Zupančič, Mojca Funkl, Iztok Drabik Jug, Matej Puc, Lotos Vincenc Šparovec in Lara Wolf.

Žiga Divjak je povedal, da jih je zanimal trenutek človeške prisotnosti. "Zdi se mi, da imamo velikokrat potrebo deliti svoje probleme, hkrati pa nismo čisto pripravljeni oz. nismo čisto prepričani, koliko razkriti in kako to povedati. To smo iskali," je Divjak opisal nastajanje predstave. Spraševali so se tudi o tem, kaj je izrečeno in kaj ostane neizrečeno.

Sceno je zasnoval Igor Vasiljev, kostume Tina Pavlović. Glasbo je prispeval Blaž Gracar, svetlobo je oblikoval Andrej Koležnik, zvok pa Gašper Zidanič.

S predstavo Usedline bodo odprli regionalni gledališki festival Ruta (Regionalna unija teatra). Ta bo v MGL potekal med 9. in 14. februarjem. Barbara Hieng Samobor je povedala, da šest gledališč predstavlja zvezo gledališč, ki nimajo le dokaj logične regijske povezave, ampak imajo zelo podobne produkcijske težave in radost ter obravnavajo zelo podobne vsebinske vozle.

V MGL si bo mogoče ogledati predstave Usedline in Vse to sem videla, ko sem letela mimo (MGL), Somrak bogov in Demokracija (Beogradsko dramsko pozorište), Se spomniš Dolly Bell (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Don Kihot in Slasti slave (Gradsko pozorište Podgorica), Moj mož (Dramski teatar Skopje) in Nosorogi (Kazalište Ulysses, Zagreb). Predstave bodo opremljene z nadnapisi v slovenščini.

Po predstavah na velikem odru bodo v foajeju gledališča potekali pogovori z ustvarjalci, ki jih bo moderirala dramaturginja Petra Pogorevc.

Zvezo sestavlja omenjenih šest gledališč. Ruta je potujoči festival, ki na vseh šestih gostujočih lokacijah vsako leto predstavi eno od presežnih predstav iz svojih repertoarjev, je povedala direktorica MGL. V MGL so se odločili, da bodo na festivalu predstavljali mlade slovenske dramatike. Eden od ciljev zveze v prihodnosti pa je tudi skupna koprodukcija.