Slovenija 7.2.2022 0:30

V Cankarjevem domu proslava pred kulturnim praznikom v znamenju upanja

Ljubljana, 7. februarja - Na predvečer kulturnega praznika bodo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na proslavi tradicionalno podelili najvišja državna priznanja v kulturi. Za življenjsko delo bosta nagrajena prevajalec Kajetan Gantar in dirigent Mirko Cuderman. Podelili bodo tudi nagrade Prešernovega sklada. Proslava nosi naslov Up sreče v prsih hrani.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrado Prešernovega sklada bodo prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih in skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih.

Nagrajeni bodo še sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.

Naslov proslave Up sreče v prsih hrani, ki je Prešernov verzi iz Krsta pri Savici, je osrednja točka kulturnega programa v režiji Katje Pegan. Skozi filmsko, plesno in igralsko interpretacijo se ustvarjalci sprašujejo o času preizkušnje, ki v vseh obdobjih zavezuje človeka k razumevanju predvsem njega samega, njegove borbe in rasti. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič.

Slovesnost s podelitvijo nagrad bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu ob 20. uri na prvem programu TV Slovenija in prvem programu RA Slovenija.