Slovenija 8.2.2022 8:10

Domača jazzovska ustvarjalnost danes na festivalu Zvončki in trobentice

Ljubljana, 8. februarja - V Cankarjevem domu (CD) bo na današnji kulturni praznik potekal tradicionalni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti, poimenovan Zvončki in trobentice. Celodnevno dogajanje bo dopoldne uvedel pogovor o jazzu s kitaristom Samom Šalamonom, do večera pa se bodo zvrstili nastopi različnih zasedb. Koncerti bodo na voljo tudi v spletnem prenosu.

Ljubljana, Cankarjev dom. Jazz festival Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Jazz festival Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V okviru programa Mladi raziskovalci bo opoldne v Klubu CD mladi saksofonist Maj Brinovec z izbrano zasedbo poskušal razdelati kompozicijska in glasbeno-idejna vprašanja, s katerimi se ukvarja, kot je, kako razrešiti razkol med absolutno in programsko glasbo, med idejo in kontekstom, so sporočili iz CD.

V večernem delu pa bo mogoče prisluhniti trem svežim projektom znanih in manj znanih glasbenikov pretežno mlajše generacije.

Kot prva se bo predstavila Kristina Kočan s projektom, ki temelji na njeni poeziji. Pri tem uporablja glas in elektroniko. Kot so zapisali v CD, gre za sodoben in inovativen način prepletanja poezije in improvizirane glasbe, kjer glasba in poezija nista izolirani entiteti, temveč ostajata v nenehni interakciji, dialogu, včasih celo soodvisnosti. Pri projektu sodelujejo kitarist Šalamon, saksofonist Cene Resnik in bobnar Denis Jančič.

Sledil bo samostojni klavirski koncert Rebeke Rusjan Zajc, ki vsako nedeljo nastop v Comedy Cafe Amsterdam in pripravlja izid prvega samostojnega albuma. Njen koncert se "usmerja k razvoju zvoka iz njegovih izvirov, ki se skozi gradnjo zvočnih struktur pomensko poglablja, razkriva kot večplasten, večpomenski, samega sebe preobrazuje in ponuja udeležencem nove uvide k izkušnji obstoja", so zapisali v CD.

Osmi festival bo sklenil projekt Birds of Unknown, v katerega so se povezali Patricija Škof (glas), Tibor Pernarčič (saksofon) in Tilen Beigot (kitara). Glasbeniki v njem združujejo tako avtorsko glasbo kot priredbe v želji po iskanju lastnega izraza.

Zasedba se je se premierno predstavila v radijski oddaji Prva vrsta in na glasbeni kompilaciji Stereo Isolation festivala Jazz 'ma mlade. Njihov nastop v CD bo sovpadel s pripravo izida prvega albuma.

Koncertom bo mogoče prisluhniti tudi v spletnem prenosu na Facebook strani CD.