Svet 9.2.2022 10:58

Nemški umetnik Gerhard Richter danes praznuje 90 let

Köln, 9. februarja - Nemški umetnik Gerhard Richter danes praznuje 90 let. Richterju, ki velja za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov, je ob jubileju po pisanju nemške tiskovne agencije dpa čestital tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. "Moje dobre želje so namenjene enemu najpomembnejših slikarjev našega časa," je zapisal.

Kitajska, Hongkong. Slika nemškega umetnika Gerharda Richterja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Slika nemškega umetnika Gerharda Richterja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po Steinmeierjevih besedah ni noben umetnik tako močno kot Richter oblikoval predstav o tem, kaj lahko slikarstvo doseže danes.

Osrednje mesto v Richterjevem opusu ima nemška zgodovina. V slikarskih ciklih se je med drugim ukvarjal s holokavstom. "S svojo umetnostjo nas vedno vodite v dogajanje z odprtimi očmi, nam dajete misliti in pod vprašaj postavljate naše običajne načine razmišljanja in poglede," je v izjavi zapisal Steinmeier.

Nemški predsednik se je Richterju tudi zahvalil, da je Berlinu podaril 100 svojih del. "Ta velikodušna gesta pomeni edinstveno obogatitev berlinskega muzejskega prostora, ki bo daleč presegla meje mesta," je dejal.

Umetnik, ki ne mara medijske pozornosti, je za dpa povedal, da bo rojstni dan praznoval v ožjem družinskem krogu. Kot pravi, tudi nima nobenih želja in ničesar ne potrebuje.

Richter velja za najbolje plačanega živečega slikarja na svetu. Po pisanju dpa se od začetka pandemije novega koronavirusa večinoma zadržuje na svojem domu v Kölnu. Tudi pred tem ni veliko potoval po svetu. Je neutruden delavec, ki ni nikoli zadovoljen s seboj. Želi, da je opažena njegova umetnost in ne on sam. Zase tudi pravi, da ni preveč zanimiv. Dodaja, da na začetku svoje kariere ni nikogar zanimal in je lahko v miru slikal. In bolj kot je rasla njegova slava, bolj se je umikal.

Richter se je rodil v Dresdnu. Leta 1961 je iz Vzhodne pobegnil v Zahodno Nemčijo. Dolgo je bil v Düsseldorfu, nato se je preselil v Köln. Tu je med drugim ustvaril znameniti vitraž v kölnski katedrali, ki je postal prava turistična atrakcija. Richter je tudi častni občan Kölna.

Od velikih formatov se je že poslovil. In če je bilo še pred nekaj leti mogoče videti vitkega starca, ki se vzpenja po zložljivi lestvi, da bi obdeloval ogromna platna, tega zdaj ni več. Zdaj predvsem riše. "Nič posebnega," je povedal za dpa.

Približno 100 del je podaril Berlinu. Med njimi je velik del poznih abstraktnih del, umetnine pa bodo na ogled v muzeju 20. stoletja, ki je trenutno v gradnji, še piše dpa.