Svet 9.2.2022 15:10

Odpovedan tudi letošnji knjižni sejem v Leipzigu

Leipzig, 9. februarja - Knjižni sejem v Leipzigu 2022 je odpovedan, so danes sporočili organizatorji. Zaradi negotovih razmer, povezanih s pandemijo, se je namreč preveč velikih založb odločilo, da ne bodo sodelovale na njem. To je že tretja odpoved sejma od začetka pandemije novega koronavirusa, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija. Knjižni sejem. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Knjižni sejem.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Želja po osebnem srečanju na knjižnem sejmu v Leipzigu je bila velika," so organizatorji zapisali na svoji spletni strani. "Toda zaradi številnih odpovedi razstavljavcev v zadnjih nekaj dneh ni več mogoče zagotoviti pričakovane kakovosti in vsebinske širine sejma."

Letošnji knjižni sejem v Leipzigu naj bi potekal od 17. do 20. marca. Ker je do tedaj premalo časa, letos tudi spletnega programa ne bo, so na spletni strani še zapisali organizatorji in napovedali knjižni sejem za prihodnje leto, ko naj bi potekal od 23. do 26. marca.

Po informacijah iz branže so po pisanju dpa v zadnjih dneh udeležbo na sejmu odpovedale večje založniške skupine, kot sta Oetinger in Penguin Random House.

Vodstvo leipziškega knjižnega sejma je sicer kljub pandemiji nameravalo sejem organizirati na tradicionalni marčevski datum. Direktor Oliver Zille je to utemeljil z besedami, da je 75 odstotkov razstavljavcev iz obdobja pred krizo potrdilo svojo udeležbo za leto 2022. Tudi saška deželna politika je vodstvu sejma namenila pozitivne signale.

Leipziški knjižni sejem je bil ob začetku pandemije leta 2020 eden prvih večjih sejmov v Nemčiji, ki je bil odpovedan. Lani so ga organizatorji želeli prestaviti v toplejši maj, a ga tudi tedaj ni bilo mogoče izpeljati.