Na hitro prelistano 12.2.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. februarja - Pri založbi Didakta je izšla knjiga Paule Hawkins z naslovom Ogenj, ki že dolgo tli, založba Sanje pa je bogatejša za prvi prevod romana Slepi rov švedske avtorice kriminalnega žanra Tove Alsterdal. Pri založbi Učila je izšla knjiga Ariadna britanske pisateljice Jennifer Saint.

Ljubljana. Kriminalni roman z naslovom Ogenj, ki že dolgo tli pisateljice Paule Hawkins. Foto: STA

Ljubljana.
Kriminalni roman z naslovom Ogenj, ki že dolgo tli pisateljice Paule Hawkins.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Ariadna pisateljice Jennifer Saint. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Ariadna pisateljice Jennifer Saint.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Slepi rov pisateljica skandinavskih kriminalnih romanov Tove Alsterdal. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Slepi rov pisateljica skandinavskih kriminalnih romanov Tove Alsterdal.
Foto: STA

OGENJ, KI ŽE DOLGO TLI: KRIMINALNI ROMAN, POSTAVLJEN V SREDIŠČE LONDONA

Ko v kanalski barki sredi Londona najdejo grozljivo umorjenega mladega Daniela, se sproži preiskava, ki zajame trojico žensk. Lauro, težavno mladenko, ljubimko za eno noč, ki je bila zadnja videna z žrtvijo; Carlo, žalujočo teto, ki objokuje smrt še ene nedavno preminule družinske članice; in Miriam, zvedavo sosedo, ki je našla okrvavljeno truplo in policiji prikriva svojo skrivnost. Tri ženske, ki se le bežno poznajo in so vsaka na svoj način povezane z žrtvijo. Tri ženske, v katerih tlijo različne zamere. Tri ženske, ki si žgoče želijo popraviti svoje napake. Ko gre za maščevanje, so tudi dobri ljudje sposobni zakriviti grozovita dejanja. Kako daleč bi šla vsaka izmed njih, da bi našla svoj mir? Kako dolgo lahko tlijo skrivnosti, preden se ogenj razplamti, so o vsebini knjige zapisali pri založbi.

Nov roman Paule Hawkins, avtorice uspešnic Dekle na vlaku in Pod gladino, se je takoj po izidu povzpel na lestvice najbolj prodajanih knjig v Veliki Britaniji in ZDA, so še zapisali. Roman je v slovenščino prevedel Jure Potokar.

KRALJICA SUSPENZA V PRVEM SLOVENSKEM PREVODU

S knjigo Slepi rov je med slovenske bralce prvič prišla kraljica skandinavskega kriminalnega romana Tove Alsterdal. V obliki romana suspenza pripoveduje o dogajanju v drugi svetovni vojni. Sudeti, del Češke, v katerem so pred vojno skupaj s Čehi živeli sudetski Nemci, mnogi v dobrih medsosedskih in prijateljskih odnosih, so ob koncu morije postali (še eno) prizorišče velikih tragedij in (tudi) krvavih obračunov.

Sonja in Daniel sta ugleden par srednjih let, ki se v zadnjem poskusu, da bi rešila neuspešen zakon, odločita zapustiti Švedsko in uresničiti svoje sanje o nakupu vinograda. Ko Daniel najde propadlo posestvo na Češkem, na območju Sudetov, se odločita za nakup nepremičnine in enosmernih vozovnic v novo življenje. Neke noči v novem domu Daniel zbudi Sonjo in jo odpelje v globoko pod zemljo ležečo klet - našel je odprtino, ki vodi v skriti predor. Med raziskovanjem naletita na strašljivo najdbo, so vsebino opisali pri založbi.

Tove Alsterdal je ena najbolj uveljavljenih švedskih pisateljic kriminalk. Objavila je pet romanov, ki so poželi navdušenje po Evropi. Slepi rov je prevedel Darko Čuden.

ARIADNA: ANTIČNI MIT V SODOBNI PREOBLEKI

Kretska princesa Ariadna med odraščanjem pozdravlja zarjo s plesom in posluša dojiljine zgodbe o bogovih in junakih. Toda pod zlato palačo odmevajo nenehno prisotni koraki njenega brata Minotavra, pošasti, ki zahteva krvno žrtvovanje. Ko na Kreto kot ena od njegovih žrtev in hkrati z junaško željo, da pokonča to krvoločno zver, prispe atenski princ Tezej, Ariadna v njegovih očeh ne uzre grožnje, temveč priložnost za beg. Pomaga mu ubiti Minotavra, s tem pa se upre bogovom, izda družino in državo ter zaradi ljubezni tvega vse, so vsebino povzeli pri založbi.

Pisateljica Jennifer Saint je z Ariadno ustvarila sodobno prepesnitev antičnega epa, ki v jedro zgodbe postavi pozabljene ženske iz starogrške mitologije, ki se trudijo za boljši svet. Ariadna je njen prvenec. Poslovenil ga je Marko Bogataj.