Svet 13.2.2022 6:00

V Pesaru načrtovan muzej Daria Foja

Pesaro, 13. februarja - V italijanskem mestu Pesaro nameravajo urediti muzej, posvečen leta 2016 preminulemu Nobelovemu nagrajencu za književnost Dariu Foju in njegovi ženi Franci Rame. Za projekt, pri katerem sodeluje njuna vnukinja Mattea Fo, morajo zbrati osem milijonov evrov, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Muzej bo dobil prostore v renesančni trdnjavi Rocca Costanza v Pesaru, sredstva za njeno obnovo bo zagotovilo italijansko ministrstvo za kulturo. "Dario Fo in Franca Rame sta bila izjemen par, referenčna točka za svet kulture, zgled državljanske in politične angažiranosti. V čast nam bo, da bomo v Pesaru gostili del zgodovine naše države," je dejal župan Matteo Ricci.

V muzeju, ki bo imel tudi vlogo kulturnega centra, bo med drugim shranjen Fojev arhiv. V Pesaru upajo, da bodo na tak način tudi okrepili svojo kandidaturo za naziv italijanske prestolnice kulture leta 2024. Fo je bil po pisanju agencija APA povezan z Rossinijevim opernim festivalom v Pesaru.

Nobelovo nagrado za književnost je Fo prejel leta 1997. Z ženo sta bila verjetno najbolj znan italijanski gledališki par. Posebno priljubljena sta bila zaradi svojih politično in družbeno angažiranih iger. Navdih sta vedno znova našla tudi v tradicionalni commedia dell'arte in njenih družbeno kritičnih monologih.

Večinoma sta uprizarjala igre, ki sta jih napisala sama. Franca Rame je bila znana predvsem po svojem talentu za improvizacijo. Čeprav je Nobelovo nagrado prejel le on, so poznavalci trdili, da je njegova partnerica pri delu sodelovala prav toliko kot on. Tudi Fo je vedno govoril o "njuni Nobelovi nagradi", je še zapisala APA.