Svet 15.2.2022 5:00

V Potsdamu razstava Nova umetnost: Fotografija in impresionizem

Potsdam, 15. februarja - V Muzeju Barberini v Potsdamu je na ogled razstava Nova umetnost: Fotografija in impresionizem. Združuje približno 150 fotografij okoli 70 fotografov, nastalih med letoma 1850 in 1910. Pripoveduje o postopnem uveljavljanju fotografije kot avtonomnega umetniškega medija, hkrati osvetljuje njen kompleksen odnos do impresionističnega slikarstva.

V 19. stoletju so številni fotografi izbirali iste motive kot impresionistični slikarji: gozd v Fontainebleauju, pečine v Etretatu ali moderno metropolo Pariz. Tako kot slikarji so tudi oni preučevali spreminjajočo se svetlobo, letne čase in vremenske razmere.

Od vsega začetka so zasledovali umetniške ambicije, kar dokazuje njihovo eksperimentiranje s kompozicijo in perspektivo, pri čemer so uporabljali različne tehnične postopke. Do prve svetovne vojne sta bila za odnos med fotografijo in slikarstvom značilna tako tekmovalnost kot vzajemni vpliv. In prav te interakcije in razvoj novega medija od 50. let 19. stoletja do njegove uveljavitve kot samostojne umetniške oblike okoli leta 1900 raziskuje razstava, piše na spletni strani muzeja.

Razstavo so pripravili v sodelovanju z muzejem Von der Heydt v Wuppertalu, fotografije zanjo so si izposodili tudi v Franciji, Avstriji in v številnih nemških muzejih. Na njej je mogoče videti dela fotografov, kot so bili Gustave Le Gray, Louise Deglane, Alfred Stieglitz in Heinrich Kühn.

Razstava bo na ogled do 8. maja.