Slovenija 15.2.2022 10:26

Kulturne organizacije s pozivom za odprtje kulturnih prizorišč

Ljubljana, 15. februarja - Kulturna združenja in organizacije so na več pristojnih strokovnih služb in na politične odločevalce v Sloveniji naslovili pismo, s katerim pozivajo k odprtju kulturnih prizorišč v polni kapaciteti. V pozivu 70 podpisnikov vladi predlaga, da najkasneje do 21. februarja sprosti omejitve organiziranja in obiskovanja prireditev.

Ljubljana. Kulturno prizorišče Hala L56 na Litostrojski cesti. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulturno prizorišče Hala L56 na Litostrojski cesti.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v dopisu, ki so ga med drugim naslovili na predsednika republike, vlado, državni zbor in stranke, je po dveh letih zapiranja, odpovedovanja, prepovedi delovanja in delovanja pod nemogočimi pogoji čas, da prostori kulture in kvalitetnega druženja zopet na široko odprejo vrata publiki, kultura pa zadiha s polnimi pljuči.

Kot so spomnili, se je slovenski kulturni in prireditveni sektor pri zagotavljanja varnih prireditev hitro in odgovorno prilagodil kriznim razmeram. "Ne more pa se prilagoditi ukrepom, ki so prekomerni in zaradi tega hromijo ali povsem onemogočajo izvedbo velikega dela programa, ki je izvedljiv le brez sedežev, brez distanciranja in z uporabo polne kapacitete prizorišč, da so dogodki lahko ekonomsko vzdržni," so opozorili.

Slovenija je po njihovih besedah ena redkih držav, v katerih se za obisk kulturnih in drugih dogodkov poleg nošenja mask ter izkazovanja imunosti na covid 19 oz. negativnosti zahteva tudi obvezno distanciranje udeležencev, ki morajo sedeti na fiksnih sedežih. Kot dokaz so k pozivu dodali pregled desetih držav - Velike Britanije, Irske, Danske, Španije, Švedske, Francije, Madžarske, Italije, Avstrije in Hrvaške - v katerih po njihovem mnenju ni več tako strogih pravil kot v Sloveniji.

"V obdobju, ko pandemija končno kaže očitne znake umirjanja, je naprednim državam postalo jasno, da s pripiranjem kulturnih, športnih in drugih prireditev v ničemer več ne prispevajo k izboljšanju zdravstvene situacije, pač pa k slabšanju stanja duha in s tem zdravja družbe," so poudarili. Zato se v Veliki Britaniji, na Irskem, Danskem in Švedskem ukinjajo ukrepi in se kulturni ter ostali dogodki vračajo v polno formo, prav tako se režim za javne dogodke v različnih stopnjah, a primerljivo odločno sprošča tudi v drugih državah, so dodali.

Zato vlado pozivajo, naj v prvi fazi sprosti omejitve, v naslednjih fazah, ki naj ne zaostajajo preveč za prvo, pa naj odpravi tudi preverjanje covid-19 statusa, nošenje mask pa naj postane priporočeno in ne obvezno, predlagajo.

Poziv so med drugim podpisali Kino Šiška, Gospodarsko-interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije GIZ KOS, Midelamodogodke - društvo za pomoč delujočim v glasbenem sektorju, Skupnost muzejev Slovenije, Kolegij direktorjev slovenskih gledališč, Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije - KUDUS ter večina gledališč, več festivalov in kulturnih domov.