Intervju 16.2.2022 11:00

Andraž Golob za STA: Nisem si predstavljal, da bom kdaj igral pri Berlinskih filharmonikih

pogovarjala se je Ksenija Brišar

Ljubljana, 16. februarja - V Ljubljano se bodo v petek po več desetletjih vrnili Berlinski filharmoniki. Lani sta njihova člana postala mlada slovenska glasbenika, klarinetista Andraž Golob in Matic Kuder ter se pridružila hornistu Andreju Žustu. Kot je za STA povedal Golob, si ni nikoli predstavljal, da bo lahko nekoč igral v tem svetovno priznanem orkestru.

Ljubljana. Klarinetist Andraž Golob. Foto: Gorazd Golob

Ljubljana.
Klarinetist Andraž Golob.
Foto: Gorazd Golob

Golob, doma iz Celja, se je filharmonikom pridružil oktobra 2021, Kuder, ki prihaja iz Zagorja ob Savi, pa je začel s 1. decembrom, ko je zapustil mesto solo klarinetista pri Nürnberških simfonikih.

Klarinet je začel igrati na Glasbeni šoli Celje pri profesorju Juriju Hladniku in pri njem ostal 11 let. Zatem se je odločil za študij v tujini, ker si je želel igrati nemški in ne francoski klarinet, ki se razlikujeta v prijemih nekaterih tonov in predvsem v barvi tona. Njegova izbira je bila Berlin, ker pa je njegova prijava prek pošte prišla na mizo dan prepozno, ga niso spustili na sprejemne izpite. Berlin mu je bil všeč kot mesto, všeč pa so mu bili tudi Berlinski filharmoniki.

"S pomočjo profesorja sem nato prišel na uro k profesorju Bertramu Eggerju v Gradec, s katerim sva se hitro ulovila. Pri njem sem študiral dve leti, v tem času prešel na nemški sistem, nato pa sem menjal še profesorja in oktobra lani doštudiral pri Geraldu Pachingerju, pri katerem je bil tudi Matic Kuder, drugi slovenski klarinetist v orkestru Berlinske filharmonije," je povedal Golob.

Med študijem pri Pachingerju je bil zadnje dve leti tudi klarinetist akademist pri Dunajskih filharmonikih, hkrati pa se je izobraževal na urah s klarinetisti orkestra in sodeloval z drugimi člani v različnih komornih zasedbah. Da je bil član tega orkestra, je bila po Golobovih besedah srečna okoliščina za to, da je dobil povabilo na avdicijo v Berlin.

"Seveda moraš izraziti željo, a da boš dobil povabilo za Berlinske filharmonike, če nisi že član nekega orkestra, je zelo majhna možnost ali pa sploh ne obstaja," je pojasnil Golob.

Na avdiciji je bilo še 12 kandidatov, ki so se potegovali za to mesto. Prvi dan avdicija po njegovih besedah poteka samo pred žirijo za posamičen instrument, izbrani pa potem opravijo avdicijo še naslednji dan pred 80 ali 90 člani orkestra. "Na avdicijah mora biti vsaj polovica orkestra, da se lahko odločijo, da sprejmejo nekoga novega. Berlinski filharmoniki imajo nekoliko drugačen način izbire, da so bolj demokratični. Na Dunaju recimo je avdicija za zaveso. Igraš pod številko, ki jo izbereš. Žirija na ta način ne ve, kdo igra, je pa zato manjša."

Ali bosta glasbenika zares postala člana Berlinske filharmonije, še ni povsem določeno, ker je pred njima dvoletna preizkusna doba. "V vseh orkestrih po Nemčiji, Avstriji načeloma začneš s preizkusno dobo. V manjših orkestrih ponavadi traja eno leto, v večjih pa dve leti. Imam pogodbo za dve leti, v tem času se bodo glasbeniki odločili, ali me bodo sprejeli ali ne," je povedal Golob.

Že od začetka angažmaja je igral na skoraj vseh njihovih koncertih, saj si orkester po njegovih besedah v preizkusni dobi želi videti, kako nekdo muzicira. Da je bil sprejet mednje, pa se mu zdi skoraj nemogoče: "Da bi mi kdo rekel pred osmimi leti, ko sem bil v srednji šoli, da bom igral z Berlinskimi filharmoniki, ne bi verjel. Zame je bil to najboljši orkester na svetu, zato si ne bi mogel zamisliti boljše službe, čeprav zame to sploh ni služba. Seveda je tudi stresno, vendar je toliko neverjetnih momentov, da se z besedami ne da opisati občutka, ko si na odru in ko celotna dvorana diha s to energijo."

"Enostavno si ne morem zamisliti boljše službe. Glasbeniki so prijazni, v sekciji klarinetistov imamo prijateljski odnos, potem pa je tu še Andrej Žust, ki je že deset let hornist, in z Maticem imava nekoga, ki naju lahko malce usmerja," je povedal mladi glasbenik, ki obžaluje, da zaradi karantene ne bo mogel nastopiti pred domačim občinstvom.

V Cankarjevem domu bodo Berlinski filharmoniki pod vodstvom šefa dirigenta Kirila Petrenka izvedli preludij Fotoptoza Bernda Aloisa Zimmermanna, prvo simfonijo Witolda Lutoslawskega in drugo simfonijo Johannesa Brahmsa.

Koncert je del krajše turneje, ki jih bo poleg Ljubljane vodila še na Dunaj in v Zagreb. "Ponavadi imamo v tem času nekoliko krajšo turnejo, konec sezone, v začetku julija, pa naj bi šli v Šanghaj. Vsakega aprila pa orkester nastopa na velikonočnem festivalu v Baden-Badnu, kjer bomo izvajali simfonične koncerte in opero," je še povedal Golob.

Orkester Berlinske filharmonije ima več kot stoletno zgodovino. Izoblikoval se je pod vodstvi legendarnih dirigentskih imen, kot so Hans von Bülow, Herbert von Karajan, Simon Rattle in Claudio Abbado. Kiril Petrenko ga vodi od sezone 2019/20. Kot so zapisali v Cankarjevem domu, je v Sloveniji gostoval daljnega leta 1900.