Na hitro prelistano 19.2.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. februarja - KUD Sodobnost International je izdala mladinski roman Luigija Ballerinija z naslovom Mira za vse, Mladinska knjiga pa delo Toksični ljudje Bernarda Stamateasa. Pri založbi Zala je izšla slikanica Bo R. Holmberga in Eve Eriksson z naslovom Dan z očkom, pri založbi IGM Legacy pa knjigi Mojce Glisik in Ilane Zoye Glisik Ne glej stran.

Ljubljana. Knjiga Ne glej stran - Napadi pošast pod posteljo avtorice Mojce Glisik. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ne glej stran - Napadi pošast pod posteljo avtorice Mojce Glisik.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Mira za vse avtorja Luigija Ballerinija. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Mira za vse avtorja Luigija Ballerinija.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica z naslovom Dan z očkom avtorja Bo R. Holmberg. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica z naslovom Dan z očkom avtorja Bo R. Holmberg.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik z naslovom Toksični ljudje avtorja Bernardo Stamateas. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik z naslovom Toksični ljudje avtorja Bernardo Stamateas.
Foto: STA

Ljubljana. Osebna izpoved dekleta v knjigi Ne glej stran - Življenje z avtizmom. Foto: STA

Ljubljana.
Osebna izpoved dekleta v knjigi Ne glej stran - Življenje z avtizmom.
Foto: STA

MIRA ZA VSE - MLADINSKI ROMAN O PASTEH TEHNOLOGIJE IN UMETNE INTELIGENCE

Roman predstavlja (bližnjo) prihodnost, ko so ljudje odtujeni drug od drugega, toda s komunikatorji (nekakšnimi pametnimi telefoni) povezani z vsem in vsemi, na milost in nemilost izročeni omrežju, na ta način pa tudi nadzorovani in manipulirani. Živijo udobno in vsem na očeh, ne razmišljajo več s svojo glavo, gre tako rekoč za prostovoljno suženjstvo. Peščica mladih - najstniki Pam, Tom, Vera in Aleks, ki odkrijejo knjige ter z branjem zgodovino in literaturo, se tega zaveda in se poskuša upreti vladi. Seveda jih ta odkrije. Izkaže se, da je kvečjemu ljubezen, najbolj pristno, nepredvidljivo in močno čustvo, morda tisto, kar bi lahko premagalo umetno inteligenco.

Roman hkrati močno poudarja pomen branja knjig in literature, opozori na pomen pisanja pisem na papir ter na pomen pisanja z roko - pomen iskrenega in intimnega v nasprotju s tem, "kar zdaj pogosto vsi počnemo, namreč obveščamo javnost o svojem življenju z objavami v družabnih medijih in se zgledujemo po drugih, predvsem po 'vplivnežih'", je zapisala poznavalka mladinske literature Tilka Jamnik. Roman je prevedla Dušanka Zabukovec.

Luigi Ballerini (1963) je zdravnik in psihoanalitik, ki piše zlasti za mlade. Je član združenja Prijatelji misli Sigmunda Freuda in supervizor milanske Akademije Oliverja Twista. Tu se otroci ob glasbi, plesu, gledališču in petju skozi igro učijo različnih vrst umetnosti kot tudi sodelovanja in vztrajnosti. Kot pisatelj sodeluje s šolami in kulturnimi centri. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade.

TOKSIČNI LJUDJE - PRIROČNIK O TEM, KAKO PREPOZNATI TOKSIČNE LJUDI IN JIM POSTAVITI MEJE

Na zavihku knjige je potencialnemu bralcu zastavljeno vprašanje: "Ste se že srečali s človekom, ki je na zunaj ves sladek, za hrbtom pa vam brusi nož, ste se srečali s človekom, ki je (verbalno) nasilen? S človekom, ki vam med vrsticami ali odkrito daje vedeti, da niste dovolj dobri? S človekom, ki ste mu pomagali, pa vam je v krizi obrnil hrbet?"

Priznani argentinski psiholog Bernardo Stamateas je ustvaril popis takih "škodljivcev" ter ponudil preverjene strategije za odkrivanje in nevtralizacijo "psiholoških strupenjač", ki skušajo svoje lastne težave reševati na plečih drugih in jemljejo voljo do življenja. Kot meni, se jim ni vedno mogoče izogniti, "lahko pa se jih naučimo prepoznati, postaviti zdrave meje ter nevtralizirati njihov strup". Za prevod dela je poskrbela Andreja Romić.

DAN Z OČKOM - SLIKANICA O SKUPNEM ČASU, KI GA PREŽIVITA DEČEK IN NJEGOV OČE

Slikanica Dan z očkom opisuje dan, ki ga Tim preživi z očkom, ki se v mesto, v katerem živita z mamico, pripelje z vlakom. Opisuje dogodivščine, ki se jima zgodijo v dnevu, ki je namenjen le njima. Besedilo, ki ga je prevedla Danni Stražar, krasijo podobe ene najbolj priljubljenih švedskih ilustratork Eve Eriksson.

NE GLEJ STRAN - IZKUŠNJA ŽIVLJENJA Z AVTIZMOM MATERE IN HČERKE

Knjiga Ne glej stran - Napadi pošast pod posteljo Mojce Glisik ne vsebuje samo besed, ampak tudi materine solze, upanje in neštete neprespane noči. Opisuje osebno izkušnjo poslovne ženske, slaščičarke in psihoterapevtke, ki je kot mama pripravljena premikati gore, da bi svojemu otroku zagotovila srečno in normalno življenje brez omejitev, ki pestijo tako veliko otrok s posebnimi potrebami. Njena izpoved pa ne opiše samo vzponov in padcev v spopadanju s hčerino diagnozo avtizma, temveč poudari tudi lasten boj z multiplo sklerozo, čemur sledi terapevtski vpogled v to, kako preživeti zunanje in notranje bitke ne glede na vrsto travme, piše na platnicah knjige.

Knjiga Ne glej stran - Življenje z avtizmom pa je osebna izpoved dekleta, ki se zaradi motnje avtističnega spektra spopada s številnimi ovirami, ki so ji bile položene v zibko. Velikokrat nerazumljena in deležna pomenljivih pogledov, se bori z obsesivno kompulzivno motnjo, čustvenimi izpadi, motnjo senzornega procesiranja, tesnobo in paničnimi napadi. "Sprejmite ta zapis kot osebno povabilo v njen notranji svet, njena občutja, razmišljanja, dojemanje okolice in spoznajte, kako tuj je lahko videti svet skozi oči 'čudnega' dekleta," je zapisano platnicah knjige.