Slovenija 18.2.2022 0:30

V Cankarjevem domu nocoj Berlinski filharmoniki

Ljubljana, 18. februarja - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo nocoj gostovali Berlinski filharmoniki s šefom dirigentom Kirilom Petrenkom. Koncert bo po napovedih organizatorjev osebna izkaznica svojskega maestra, ki širi simfonični železni repertoar in opozarja na redko izvajane ali spregledane kompozicije.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Orkester Berlinske filharmonije ima za seboj več kot stoletno zgodovino. Izoblikoval se je pod vodstvi legendarnih dirigentskih imen, kot so Hans von Bülow, Herbert von Karajan, Simon Rattle in Claudio Abbado. Petrenko ga vodi od sezone 2019/20.

Ruski dirigent je z orkestrom prvič nastopil leta 2006, za novega vodjo pa so ga izbrali po odhodu britanskega maestra Simona Rattlea. V Nemčiji si je pred tem gradil sloves med drugim v Bavarski državni operi in na festivalu v Bayreuthu, kjer je večkrat izvedel celotni Wagnerjev Nibelungov prstan.

V Ljubljani se bodo Berlinski filharmoniki ustavili v okviru krajše turneje, ki jih bo vodila še na Dunaj in v Zagreb, za spored gostovanja pa so izbrali preludij Fotoptoza Bernda Aloisa Zimmermanna ter Simfonijo št. 1 Witolda Lutoslawskega in Simfonijo št. 2 Johannesa Brahmsa.

Od lani v orkestru igrata tudi mlada slovenska glasbenika, klarinetista Andraž Golob in Matic Kuder, že nekaj let pa je njegov član hornist Andrej Žust.