Slovenija 20.2.2022 9:00

V SMG predstava z mladimi in o mladih Svoje usode krojači

Ljubljana, 20. februarja - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo premierno uprizorili predstavo Svoje usode krojači, ki je plod prve generacije programa Mlado Mladinsko za vključevanje mladih v gledališče in javni diskurz. Dvajset mladih ustvarjalcev, izbranih na avdiciji, v njej razmišlja o družbi skozi družinski pogled. Režirala jo je Ana Duša.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče (SMG), logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče (SMG), logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dvajset ustvarjalk in ustvarjalcev, rojenih med letoma 2001 in 2006, ter trije člani igralskega ansambla SMG Blaž Šef, Damjana Černe in Primož Bezjak so raziskovali družbena in generacijska, predvsem pa družinska razmerja v času, ko se je svet obrnil na glavo.

Kot je na nedavni novinarski konferenci pojasnila Ana Duša, je šlo za proces, v katerem so skušali mlade učiti vseh vidikov gledališča skozi prakso. Predstava je tako nastala v sodelovanju z vsemi vpletenimi, besedilo pa je njeno in avtorsko delo vseh nastopajočih.

Uprizoritev v središče postavlja tri družine, ki jih osvetli skozi prizmo odnosa starejših generacij do mladostnikov in vprašanj o njihovi prihodnosti. Pomembna za predstavo pa sta bila še pogovora s kriminologom Draganom Petrovcem o družinskem nasilju in nasilju v družbi ter s filozofom Matjažem Ličerjem o okoljski krizi, etiki, filozofiji in znanosti. Na tej točki so mladi vstopili še v dialog s kolumnisti časnika Dnevnik.

Kot je povedal eden od igralcev, se v predstavi niso želeli prikazati v vlogi žrtve, ampak svoj pogled na trenutno situacijo in razmisleke o tem, kako bi "družbo peljali v bolj kolegialno smer".

Igralci SMG Blaž Šef, Damjana Černe in Primož Bezjak so bili mentorji, Bezjak je bil tudi koreograf. Dramaturgijo podpisuje Gaja Naja Rojec, glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar. Kostume je oblikovala Maja Mirković, sceno Damir Leventič, zvok Marijan Sajovic, svetlobo Borut Bučinel, masko pa Vanja Djuran.