Svet 18.2.2022 6:00

Mineva 90 let od rojstva češkega režiserja Miloša Formana

Praga, 18. februarja - Mineva 90 let od rojstva priznanega češkega režiserja Miloša Formana. Z dvema oskarjema nagrajeni režiser je najbolj znan po nekaj kultnih filmov, kot sta Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus, velja pa tudi za enega najpomembnejših režiserjev češkoslovaškega novega vala. Zadnja leta je živel v Connecticutu, kjer je leta 2018 tudi umrl.

Forman se je rodil leta 1932 v Časlavu na Češkem, kjer je študiral na praški visoki šoli za film. Sprva je snemal dokumentarne filme, nato pa leta 1963 posnel prvi celovečerec Črni Peter, pronicljivo študijo odnosa med očetom in sinom.

Mednarodno prepoznavnost sta mu prinesla filma Plavolaskine ljubezni (1965), ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični, ter Gori, gospodična! (1967), s katerim je prišel v navzkriž s nekdanjim komunističnim režimom v domovini. Iz želje po ustvarjalni svobodi se je leta 1969 preselil v ZDA, kjer je v naslednjem desetletju posnel nekaj izjemno uspešnih filmov - Let nad kukavičjim gnezdom (1975), Lasje (1979), Ragtime (1981) in Amadeus (1984).

Za film let nad kukavičjim gnezdom, ki je nastal po istoimenskem romanu Kena Keseyja o dogajanju v psihiatrični bolnišnici in v katerem sta zaigrala Jack Nicholson in Louise Fletcher, je pobral pet oskarjev v vseh glavnih kategorijah. Film Amadeus, ki portretira uspehe in padce avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, pa je prejel osem oskarjev.

Poznan je bil tudi po prepoznavanju ameriških problematik, ki jih je prikazoval s satirično senzibilnostjo. O ameriški družbi je posnel filma Ljudstvo proti Larryju Flyntu (1996) z Woodyjem Harrelsonom v glavni vlogi ter Mož z Lune (1999) o življenju ameriškega komika Andyja Kaufmana, ki ga je odigral Jim Carrey.

Poleg dveh oskarjev za režijo je prejel še številne druge ugledne nagrade - tri zlate globuse in bafto, v Cannesu je prepričal žirijo s filmom Slačenje (1971), na Berlinskem filmskem festivalu pa je prejel srebrnega medveda za film Mož z lune. Nagrajen je bil tudi na Češkem, kjer so mu namenili nagrado za izjemen doprinos k češkemu filmu.

Med njegovimi zadnjimi odmevnimi filmi velja omeniti film Goyeve prikazni, v katerem je v vlogi slovitega španskega slikarja nastopil Stellan Skarsgard.