Slovenija 18.2.2022 12:00

Film Po Antarktiki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma

Ljubljana, 18. februarja - Film Po Antarktiki, zgodba polarnega raziskovalca Willa Stegerja, je veliki zmagovalec 16. Festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je žirija med tekmovalnimi filmi nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah. Najboljši plezalni film je Stena - vzpon do zlata, ki prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata.

Ljubljana. Festival gorniškega filma Domžale. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival gorniškega filma Domžale.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dobitnik glavne nagrade mesta Domžale, film Po Antarktiki ameriške režiserke Tashe Van Zandt, je "čudovit film o izjemnem dosežku - prvem prečenju Antarktike s pasjo vprego - in neverjetni zgodbi raziskovalca Willa Stegerja. Režiserka je uspela združiti čudovite arhivske posnetke s konca prejšnjega stoletja z materialom, posnetim na zadnjem popotovanju glavnega junaka. Sporočilo filma je jasno in močno: če hočemo rešiti naš planet, moramo sodelovati, tudi če prihajamo iz različnih držav. Nič ni nemogoče!" je v obrazložitvi zapisala festivalska žirija.

Poleg glavne nagrade je žirija med 29 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah.

Najboljši plezalni film je Stena - vzpon do zlata britanskega režiserja Nicka Hardieja, čustvena zgodba o četverici najboljših športnih plezalk na svetu in olimpijskem debiju športnega plezanja. Film prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata in zasluženega mesta v zgodovini, gledalci pa stiskajo pesti tudi za ostale protagonistke in njihove družine, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nagrado za najboljši alpinistični film je žirija namenila slovaškemu filmu Daulagiri je moj Everest, pod katerega se podpisuje Pavol Barabaš, ki poskuša skozi zgodbo slovaškega alpinista Zoltana Demjana odgovoriti na večno vprašanje: "Zakaj plezamo na visoke gore, čeprav pri tem tvegamo življenje?"

Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi je namenila kitajsko-avstrijskemu dokumentarcu Snežni leopardi in prijatelji (Xi Zhinong, Zi Ding, Da Jie, Qu Peng), ki razkriva skrivno življenje snežnega leoparda v Tibetu. Posneli so ga filmarji iz bližnje vasi, ob izjemni fotografiji pa ga odlikujeta tudi toplina in ljubezen.

V kategoriji gore, šport in avantura je slavil ameriški film Link Sar Grahama Zimmermanna, neverjetna zgodba o premikanju meja na težko dostopnih vrhovih. Protagonisti razkrijejo svoje dileme, upanje in veselje, rdeča nit pa je jasna: življenje je najintenzivnejše v bližini smrti.

Nagrado za najboljši kratki film pa je žirija namenila ameriškemu filmu Action Directe (Zachary Barr), ki pokaže, da lahko s pravo mero vztrajnosti in strasti včasih dosežemo tudi nemogoče ter da živimo v časih, ko so najboljše plezalke na svetu skorajda enakovredne moškim kolegom.

Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Zgodba Krzysztofa Wielickija (Grzegorz Lipiec, Poljska), plezalnemu filmu Teorija padanja (Alastair Lee, Velika Britanija), filmu Sveti kruh (Rahim Zabihi, Iran) v kategoriji gorska narava in kultura ter filmu Vrednost časa (Tom Dauer, Nemčija) med filmi o gorah, športu in avanturi.

Žirijo so sestavljali poljska režiserka Eliza Kubarska, bosanski filmski ustvarjalec Zehrudin Isaković in slovenski alpinist Milan Romih.

Žirija TV Slovenija, ki sta jo sestavljala Aleša Valič in Miha Lampreht, pa je nagradila film Švicarski raj (Guillaume Broust, Francija), ki gledalca popelje na panteon najtežjih dolgih športnih smeri v najprestižnejših stenah, kjer nekdanji tekmovalec Cedric Lachat s prijatelji na konicah prstov in z dobršno mero plezalskega humorja preizkuša vertikalni instinkt.

Nagrajeni filmi bodo danes na ogled v Radovljici, Celju in Ljubljani, kjer bosta danes v Cankarjevem domu še predavanje Luke Stražarja in predstavitev knjige Z znanjem do zvezd, v soboto pa v Radovljici in Domžalah, so sporočili s festivala.