Svet 21.2.2022 6:00

V dunajski Albertini poleti dela umetnikov s pridihom Munchove umetnosti

Dunaj, 21. februarja - V dunajski galeriji Albertina bodo v drugi polovici junija pod naslovom Edvard Munch v dialogu odprli razstavo, ki bo razkrila globoko povezanost med umetnikom in sodobno umetnostjo. Ob delih slovitega norveškega slikarja bodo na ogled tudi dela sodobnih umetnikov, kot so Andy Warhol, Georg Baselitz in Tracey Emin.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nekaj umetnikov oziroma t. i. partnerjev v dialogu, ki s svojimi deli naslavljajo Munchovo delo - skupaj se jih bo predstavilo sedem - je samih sodelovalo pri izbiri svojih del za razstavo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor Albertine Klaus Albrecht Schröder je Muncha označil za umetnika, ki "morda upravičeno velja za najbolj vplivnega slikarja klasičnega modernizma na slikarstvo zadnjih desetletij". Tako je denimo Warhol dve umetnikovi najbolj sloviti deli - Krik in Madono - spremenil v ikoni poparta.

Poleg živobarvnega Warholovega dela bo na razstavi na ogled tudi bolj pretresljiv prizor, ki ga ponuja filmska instalacija britanske sodobne umetnice Tracey Emin, v katerem prikazuje svojo grozo, ki jo je doživela ob spontanem splavu.

Z ženskim pogledom na telo in družbo se bosta predstavili tudi švicarska slikarka Miriam Cahn in južnoafriška umetnica Marlene Dumas, škotski umetnik Peter Doig pa bo razstavil svetleča se dela, ki jih je ustvaril pod navdihom Munchovih upodobitev narave, še piše dpa.

Munch (1863-1944) se je rodil v Lotnu. Študiral je arhitekturo in akt. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško. Njegov svet je bil svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.

Eden od glavnih znanilcev ekspresionizma je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet. S pomočjo svojih stvaritev se je soočal z lastnimi travmami ter vseprisotnimi in vedno aktualnimi eksistencialnimi vprašanji.