Svet 22.2.2022 6:00

Na beograjskem festivalu FEST tudi filma Tijane Zinajić in Luzarja

Beograd, 22. februarja - V Beogradu se bo konec tedna začel 50. mednarodni filmski festival - FEST, na katerem se bosta predstavila tudi dva slovenska filma. V glavni tekmovalni program se je uvrstil prvenec režiserke Tijane Zinajić z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko, v program Fest Fokus pa celovečerni igrani film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

Kot so spomnili pri Slovenskem filmskem centru (SFC), je imel film Prasica, slabšalni izraz za žensko mednarodno premiero lani v španski Valencii, na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu pa je prejel kar sedem vesen, med drugim vesno za celovečerni film.

Protagonistka filma je mlada slikarka Eva, ki ji gre trenutno v življenju skoraj vse narobe. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik.

Poleg protagonistke Lize Marijine v filmu igrajo še Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce, ter Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent je RTV Slovenija. Film je nastal v sodelovanju z Viba filmom, slovensko občinstvo si ga bo v kinih lahko ogledalo od 18. marca, so sporočili iz SFC.

Luzarjev Orkester je imel svetovno premiero lani novembra na nemškem filmskem festivalu v Cottbusu, v januarju pa so ga predvajali v tekmovalnem programu tržaškega filmskega festivala. V Sloveniji bo na ogled v poletnih mesecih, ko bodo ustvarjalci filma izkoristili prizorišča na odprtem, so zapisali na SFC.

Filmska zgodba spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi gledalec spremlja njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov - mladega voznika avtobusa in dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih. Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetov drugi obraz na gostovanju, Orkester približa tudi doživljanje žena članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Zgodbe zaobjamejo celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea - Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Oba filma je sofinanciral SFC.

Letošnji FEST bo potekal med 25. februarjem in 6. marcem. Slovenski filmi so redni gostje tega najstarejšega srbskega filmskega festivala. Lani so na njem premierno prikazali film Zastoj režiserja Vinka Mödernorferja, pred tem pa med drugim Posledice režiserja Darka Štanteta in Polsestro režiserja Damjana Kozoleta.