Na hitro prelistano 26.2.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. februarja - Pri založbi Beletrina so izdali roman Ane Schnabl z naslovom Plima, pri založbi UMco pa knjigo brazilske raziskovalke Caroline Criado Perez Nevidne. KUD Sodobnost je izdala novo slikanico Andreje Peklar Tisoč ptic, Didakta pa italijansko kuharico Srebrna žlica.

PLIMA - ROMAN Z ZGODBAMI POD KOŽO KRVAVIH LJUDI

Kot so zapisali pri založbi, je Plima "koncert s polomljenimi inštrumenti - ljudmi, odigran na odru slovenske obale. Z glavno protagonistko, v oblak marihuane zavito pisateljico Dunjo, ki jo preganjata bratova in očetova smrt. S Katarino, Dunjino otroško prijateljico, ki jo preganjajo življenjske okoliščine. S Kristijanom, ki je pod družbenimi pritiski izklesal svoje telo in se izklopil. Z Mirelo, ki se Michaela Jacksona v svojem natrpanem stanovanju oklepa iz izključno napačnih razlogov. Z Duško, ki, no, kot kaže, še ni čisto polomljena, saj je premlada, in Dražena, Dunjinega brata, edina ni nikoli poznala".

Plima je obenem dolga skladba o nasilju, porojenem iz človeških ambivalenc, omejitev, nezmožnosti in tudi - odločitev. Ni pa Plima samo žalostna skladba niti ne hrupna, tudi njeni ritmi niso ritmi morale. Prevevajo jo tudi topli toni, zvoki morja, škržatov, jadranskega vetra in razdalj, znova premerjenih v bližine, so še zapisali pri Beletrini.

Ana Schnabl (1985) piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo. Leta 2017 je izšel njen kratkoprozni prvenec z naslovom Razvezani, tri leta pozneje pa njen romaneskni prvenec Mojstrovina. Razvezane lahko prebirajo nemško in srbsko govoreči bralci, Mojstrovina pa je doživela angleški, nemški in srbski prevod.

NEVIDNE - KAKO VRZELI V PODATKIH IN RAZISKAVAH OBLIKUJEJO SVET PO MOŠKI MERI

Zanašanje na statistične podatke in rezultate raziskav je odločilno za načrtovanje javnih politik na tako pomembnih področjih, kot so dodeljevanje sredstev za spodbujanje ekonomskega razvoja, izboljševanje zdravstvenega varstva in nege ter zavzemanje za dvig ravni izobraževanja. Vendar pa večina podatkov, ki so osnova za odločanje, spregleda spol kot tak, saj temelji na prepričanju, da je osnova za večino merjenj moški spol, ženski pa je nekaj atipičnega in postranskega. Zato sta pristranskost in diskriminacija vgrajeni v naš družbeni sistem na vseh ravneh, ženske pa zaradi njunih zahrbtnih posledic plačujejo ogromno ceno v višji porabi svojega časa, lastnih finančnih sredstev, včasih pa tudi zdravja in življenja samega, so zapisali pri založbi.

Priznana zagovornica žensk in ženskih pravic Caroline Criado Perez, brazilska raziskovalka, dolgoletna publicistka in aktivistka, ki deluje v Veliki Britaniji, je v svoji večkrat nagrajeni knjigi Nevidne raziskala vzroke za spolno neenakopravnost. Preiskala je vse sfere človekovega življenja, od različnih delovnih mest, prek domačih in javnih prostorov ter pokazala na nevarne vzorce pri pridobivanju podatkov, na podlagi katerih potem temeljijo odločitve ter njihove posledice na življenja žensk. Knjiga je napisana na osnovi stotin študij z vsega sveta, gre pa za energično, ostro in domišljeno delo, ki velja za prelomno na svojem področju. Za prevod je poskrbela Miriam Drev.

TISOČ PTIC - AVTORSKA SLIKANICA ANDREJE PEKLAR NA TEMO SVOBODE

Eden od protagonistov slikaniške zgodbe je kralj daljne dežele, ki živi v palači, osamljen v njeni razkošnosti. Le petje ptic ga še ponese nad njene zidove in mu na obraz nariše nasmešek. Ko nekega večera zasliši prav posebno pesem, si zaželi, da bi jo poslušal noč in dan, dan za dnem. Zato ukaže drobno rajčico ujeti in zapreti v kletko. Toda zaprta v kletki, ptica ne zapoje. Služabniki prinašajo nove in nove ptice, izdelujejo lepše in večje kletke, a vse zaman - ptice še vedno ne zapojejo. Kraljevo zadnje upanje je deček z obrobja mesta. Vse, kar ima, je kletka in v njej ptica, ki prelepo poje...

Andreja Peklar je po študiju umetnostne zgodovine in filozofije diplomirala še iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kmalu po študiju je stopila v poklic svobodne ilustratorke in se posvetila predvsem ilustriranju knjig za otroke. Njene ilustracije se pojavljajo v številnih slikanicah, pa tudi učbenikih in revijah za otroke in mladino. Ukvarja se tudi z oblikovanjem didaktičnega gradiva za otroške delavnice različnih muzejev, s scenografijo in lutkami. Imela je vrsto samostojnih razstav, razstavlja tudi v tujini. Za svoje delo je prejela več priznanj in nagrad tako doma kot v tujini.

SREBRNA ŽLICA - SLAVNA ITALIJANSKA KUHARICA ZDAJ TUDI V SLOVENSKEM PREVODU

Z dvema milijonoma prodanih izvodov v Italiji in še enkrat toliko po vsem svetu je Srebrna žlica danes prevedena v več kot deset jezikov in ostaja najbolje prodajana, najprepoznavnejša in najreferenčnejša italijanska kuharica na svetu, so zapisali pri Didakti. Srebrna žlica v slovenskem prevodu prinaša zbirko 170 najbolj znamenitih, izvirnih in slastnih receptov iz italijanske zakladnice okusnih jedi, ki so osvojile svet. Za prevod je poskrbel Luka Novak.