Slovenija 23.2.2022 9:55

V pokrajinskem arhivu Maribor na fotografijah in razglednicah

Maribor, 23. februarja - V Pokrajinskem arhivu Maribor so na ogled fotografije in razglednice Maribora, ki osvetljujejo podobo mesta med letoma 1897 in 1945. Med drugim zajemajo letalske posnetke, ki jih je v času pred drugo svetovno vojno posnel pilot in ljubiteljski fotograf Franjo Pivka.

Razstava je od začetka tega leta na ogled v razstavišču na stopnišču Pokrajinskega arhiva Maribor. Danes si jo je mogoče izjemoma ogledati tudi v popoldanskem času. "Naš delovnik je dopoldne, a ker so ljudje izrazili željo, bomo za tiste, ki ne morejo k nam dopoldne, danes pripravili ogled popoldne," je za STA povedala višja arhivska sodelavka Sabina Lešnik, ki je avtorica razstave.

Razstavljene so reprodukcije fotografij, del gradiva pa je digitaliziran in je na ogled tudi na spletu.

Najstarejše razstavljeno delo je razglednica, ki je bila poslana iz Maribora leta 1897, najmlajše pa kaže porušen Maribor leta 1945.

Vsebinsko so fotografije različne, kažejo različne prizore iz mesta in njegove okolice, vključujejo pa tudi panoramske poglede na mesto. "To so letalski posnetki Maribora malo pred drugo svetovno vojno, ki jih je naredil uslužbenec na občini, a tudi civilni in vojaški pilot Franjo Pivka. Te posnetke imamo v obliki negativa. Ti so bili digitalizirani in so prvič predstavljeni na takšen način," je povedala Lešnikova.

Razstava bo na ogled predvidoma do septembra.