Slovenija 24.2.2022 8:00

V Škucu razstava o sodobnih arhitekturnih praksah

Ljubljana, 24. februarja - V Galeriji Škuc bo od danes do 31. marca na ogled razstava Nove prakse, nova orodja, ki želi osvetliti način delovanja sodobnih domačih arhitekturnih praks. Kuratorja Mika Cimolini in Matevž Čelik sta izpostavila proces dela izbranih arhitekturnih organizacij, predvsem v povezavi z njihovimi delovnimi temami in nalogami.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Povod za projekt so bili trije pogovori med sodelujočimi arhitekti in kuratorjema, v katerih so ugotavljali, kakšne organizacijske, projektantske in druge strokovne novosti uvajajo v svoje delo in s tem spreminjajo način, kako razumemo arhitekturno dejavnost danes, so zapisali v Škucu.

Nabor birojev in družb ni nacionalen ali reprezentativen, temveč subjektiven, pri čemer sta kuratorja v ospredje postavila raznolikost obravnavanja danih tematik na področju arhitekturnega snovanja. Predstavljene arhitekturne prakse so začele samostojno strokovno delovati pred desetimi ali petnajstimi leti, njihove prakse pa se v grobem lahko delijo v tri sklope, ki uokvirjajo različne pristope in načine dela.

V prvem delu razstava sledi društvu Prostorož, biroju svet vmes in društvu Pazi!park, ki so dejavni na področju participatornih arhitekturnih praks, v katere vključujejo uporabnike.

V drugem delu so predstavljene heterogene prakse, ki jih je težko postaviti na skupni imenovalec: mednarodno delujoči Some Place Studio, Emil Jurcan, ki je do nedavnega deloval v puljski zadrugi Praksa, in biro a2o2 arhitekti iz Ljubljane. Njihov cilj je družbena in materialna trajnost, pri čemer arhitekturo razumejo kot produkt enakovrednega sodelovanja med arhitektom, naročnikom in izvajalcem.

V tretjem sklopu pa so predstavljeni tisti biroji in studii, ki se vsaj na prvi pogled zdijo najbolj klasični: Arhitekti Počivašek Petranovič, Mertelj Vrabič arhitekti, Vidic Grohar arhitekti in Elementarna. Povezuje jih iskanje arhitekturnih rešitev v prepletu pogojev lokacije in zahtev naročnika, njihovo glavno orodje pa so arhitekturni natečaji.

Po razstavi bo danes ob 17. uri vodila Mika Cimolini.