Svet 24.2.2022 14:26

Francis Ford Coppola bo za Megalopolis namenil lastnih 120 milijonov dolarjev

Los Angeles, 24. februarja - Ameriški režiser Francis Ford Coppola bo posnel znanstvenofantastično dramo Megalopolis. Scenarij za film je napisal že v 80. letih minulega stoletja, zdaj pa se je odločil, da bo vanj vložil svoj denar, kar 120 milijonov dolarjev, piše filmska revija Variety.

Grčija, Atene. Ameriški filmski režiser Francis Ford Coppola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Grčija, Atene.
Ameriški filmski režiser Francis Ford Coppola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Režiser naj bi se za glavne vloge dogovarjal z Oscarjem Isaacom, Forestom Whitakerjem in Cate Blanchett. O tem, zakaj se je odločil za samofinanciranje, pravi, da je film tako ambiciozna in draga izvirna ideja, da se je noben večji studio ne bi dotaknil.

V pogovoru za revijo GQ je Coppola povedal, da so se vodilni hollywoodski mogotci odzvali na njegovo predstavitev Megalopolisa na enak način kot tedaj, ko je osvojil pet oskarjev in bil najbolj vroč filmski režiser v mestu ter želel posneti Apoklipso zdaj. "Ali veste, zakaj sem lastnik tega filma? Ker nihče drug ni želel biti," je poudaril.

"Če je bilo tako, ko sem bil star 33 let oziroma sem osvojil vse mogoče nagrade in podrl vse rekorde, pa se mi nihče ni hotel pridružiti, kako mislite, da reagirajo danes? Bolj ko naredim film oseben in bolj ko ga približam svojim sanjam, težje ga je financirati," je povedal.

Zgodba filma Megalopolis ostaja skrivnost. Coppola je v preteklosti povedal, da naj bi se film bral kot tradicionalen rimski ep, postavljen pa bo v utopično različico New Yorka, imenovano Novi Rim. GQ je projekt opisal kot "ljubezensko zgodbo in hkrati filozofski premislek o naravi človeka".

Coppola za financiranje projekta namenja 120 milijonov dolarjev in je že prodal velik del svojega vinskega imperija, odstotek od prodaje pa bo uporabil kot zavarovanje za posojilo.

Povedal je tudi, da 120 milijonov dolarjev ni vse, kar ima. Vsem svojim otrokom je že veliko zapustil. Ob tem dodaja, da je največ, kar je zapustil svojim otrokom, njihovo znanje in talent. "Moji otroci ne bodo imeli težav. Vsi so zelo sposobni. In imajo Inglenook (družinsko vinsko klet), kjer bivamo. Tam ni dolgov."

Dejal je tudi, da ga morebiten neuspeh filma, za katerega bo še leta odplačeval bankam, ne skrbi.

Projekt je za zdaj v fazi razvoja. Coppola še ni napovedal datuma začetka produkcije, še piše Variety.