Svet 26.2.2022 6:00

V Pragi v nekdanji transformatorski postaji odprli razstavišče

Praga, 26. februarja - Za ljubitelje moderne umetnosti je v Pragi vrata odprlo novo razstavišče Kunsthalle Praha. Kot prvo so na ogled postavili razstavo Sto let elektrike v umetnosti. Na približno 840 kvadratnih metrih so razstavljena dela več kot 90 umetnikov. Razstava bo na ogled do 20. junija.

Med drugim so na razstavi z deli zastopani ameriška ustvarjalka Mary Ellen Bute (1906-1983), ki se je posvečala eksperimentalnemu filmu, francoski slikar in kipar Marcel Duchamp (1887-1968) ter češki umetnik Zdenek Pesanek (1896-1965), pionir kinetične umetnosti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstave se tematsko navezuje na zgodovino stavbe, v kateri je prostore dobilo novo razstavišče. Stavba iz 30. let minulega stoletja, ki je na seznamu spomenikov, je namreč prvotno služila kot transformatorska postaja. Kot je povedala kustosinja Christelle Havranek, želijo z razstavo reflektirati svet, v katerem živimo, ter hkrati naslavljati kontroverzna vprašanja iz preteklosti.

Ime Kunsthalle Praha naj bi spominjalo na večstoletno sobivanje Nemcev in Čehov v mestu, ki se v češčini imenuje Praha. Ustanovitelj in pokrovitelj muzeja, ki se nahaja na Mali Strani pod Praškim gradom, je družinska fundacija podjetnika Petra Pudila, še piše dpa.