Svet 25.2.2022 10:33

Mileni Zupančič srbska gledališka nagrada Tatjane Lukjanove

Beograd, 25. februarja - Igralka Milena Zupančič je za vlogo Sonje v predstavi Cement Beograd prejela nagrado Tatjane Lukjanove. Nagrado so ji podelili v nedeljo na slovesnosti ob 75. obletnici Beograjskega dramskega gledališča, ki jo je pospremila tradicionalna podelitev nagrad in napoved novosti, piše na spletni strani gledališča.

Ljubljana. Igralka Milena Zupančič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralka Milena Zupančič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Milena Zupančič je za beograjski Blic povedala: "Iskreno povedano me je nagrada zelo presenetila in ima posebno mesto med mojimi priznanji." Dodala je, da nagrada nosi ime po veliki in čudoviti igralki. "Kot drugo je nekakšna krona tega dogajanja, čeprav se je dolgo zdelo tako malo verjetno. Okronala je priložnost, da sem lahko delala v Beogradu. To gledališče je naredilo ogromno s povezovanjem gledališč iz regije, igralcev, ustvarjalcev ... Gledališčniki smo bili kolateralna škoda burne in strašne novejše politične zgodovine, saj sta bila sodelovanje in izmenjava del samega jedra našega obstoja," je povedala.

Dodala je, da ji je med pripravljanjem na vlogo predvsem na začetku velik izziv predstavljal jezik. "Zahvaljujoč ekipi, mojemu izjemnemu odrskemu partnerju Mikiju Krstoviću, sem šla skozi ta izziv z občutenjem močne in tako dragocene podpore."

V predstavi, ki jo je v Beograjskem dramskem gledališču režiral Sebastijan Horvat, je ob Mileni Zupančič v glavni vlogi nastopil Krstović. Uprizoritev je bila ena od dveh prejemnic nagrade grand prix Mire Trailović za najboljšo predstavo na lanskem mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu.

Nagrada Beograjskega dramskega gledališča, s katero so tokrat ovenčali Mileno Zupančič, nosi ime po srbski igralki Tatjani Lukjanovi (1923-2003), ki je na odru te gledališke hiše odigrala številne znamenite vloge in so jo ustanovili po njeni smrti. Podeljujejo jo za večletni prispevek k Beograjskemu dramskemu gledališču in gledališkemu življenju Srbije.

Predstava Cement Beograd je del trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po delu nemškega dramatika Heinerja Müllerja zasnovala Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković.