Slovenija 26.2.2022 7:30

Za uvod v Tartinijevo leto drevi koncert maestra Accarda

Portorož, 26. februarja - Za uvod v niz dogodkov ob letošnjem Tartinijevem letu, ki je posvečen spominu na 330. obletnico rojstva slavnega violinista in skladatelja iz Pirana, bo drevi v Avditoriju Portorož nastopil italijanski violinist Salvatore Accardo z Novim komornim orkestrom Ferruccio Busoni pod vodstvom Massima Bellija.

Projekt Tartini 330 se v Tartinijevem letu začenja z otvoritvenim koncertom v Avditoriju Portorož. Maestro Accardo bo na drevišnjem koncertu zaigral Tartinijeva violinska koncerta, ki sta se v sedemdesetih letih nenadoma pojavila v Padovi po 200 letih anonimnosti.

Accardo, letnik 1941, je sicer znan predvsem kot izvajalec del Niccoloja Paganinija.

Partnerji v projektu Tartini 330 bodo tekom leta organizirali več kot 70 različnih prireditev. Priredili bodo več kot 40 koncertov, več kot deset razstav, več kot deset glasbenih prireditev za mlade, tri vodene izlete z ogledi Tartinijeve poti ter nekaj znanstvenih, enoloških in promocijskih srečanj. Partnerji pričakujejo, da si bo program Tartini 330 ogledalo nekaj več kot 15.000 obiskovalcev.

Giuseppe Tartini se je rodil leta 1692 v Piranu in umrl leta 1770 v Padovi. Bil je znan violinist, skladatelj in glasbeni teoretik. Po njem so poimenovali tudi osrednji piranski trg.