Svet 26.2.2022 11:57

Cezar za najboljši film Izgubljenim iluzijam

Ljubljana, 26. februarja - Filmska priredba istoimenskega Balzacovega romana Izgubljene iluzije je na podelitvi cezarjev v petek zvečer v Parizu prejela nagrado za najboljši film. Pripoved o ljubezni, poželenju, literarnih ambicijah ter moči medijev in denarja je režiral Xavier Giannoli.

"Balzacov roman razkriva matrico sodobnega sveta, trenutek, preden se je vsa civilizacija predala vladavini dobička. Ta premik sem želel podaljšati s pomočjo kinematografije in si ob tem vzeti svoboščine z izvirnim besedilom, ki bi omogočile izraz njegovega duha," režiserjeve besede o filmu povzemajo v ljubljanskem Kinodvoru.

Izgubljene iluzije so na podelitvi prejele še šest nagrad, med njimi tudi za najboljši prirejeni scenarij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cezarja za najboljšo režijo je prejel Leos Carax za rock opero Annette, ki je skupaj prejela pet nagrad, tudi za najboljšo izvirno glasbo zasedbe Sparks.

Nagrado za najboljši tuji film je prejel Oče francoskega režiserja Floriana Zellerja. Film na temo demence je na zadnjih oskarjih slavil v kategoriji najboljši scenarij in najboljša glavna moška vloga, v kateri je prepričal Anthony Hopkins.

Cezarja za najboljšo glavno moško vlogo je prejel Benoit Magimel za film De son vivant (Peaceful), za glavno žensko vlogo pa Valerie Lemercier v filmu Aline.

Častnega cezarja je prejela avstralska igralka Cate Blanchett, tudi dvakratna oskarjevka v filmih Letalec in Otožna Jasmine. Nagrado ji je izročila francoska igralka Isabelle Huppert, ki je na nedavnem Berlinalu prejela zlatega medveda za življenjsko delo.

Cezarje, ki jih imenujejo tudi francoski oskarji, podeljujejo od leta 1976.