Svet 1.3.2022 10:03

Predstavniki Rusije odpovedali udeležbo na Beneškemu bienalu

Benetke, 1. marca - Ruska umetnika Kiril Savčenkov, Aleksandra Suhareva in kurator ruskega paviljona Raimundas Malašauskas so zaradi vojne v Ukrajini odpovedali udeležbo na letošnjem Beneškem bienalu. Organizatorji so jim izrazili popolno solidarnost za, kot so zapisali, "pogumno dejanje".

Italija, Benetke. Arhitekturni bienale v Benetkah. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Arhitekturni bienale v Benetkah.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Umetnika in kurator ruskega paviljona so "odstopili s svojih položajev in s tem odpovedali sodelovanje na 59. mednarodni umetniški razstavi", ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra, so sporočili organizatorji iz Benetk.

V Rusiji rojeni Savčenkov je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na Instagramu zapisal: "Ničesar več ni povedati, ni prostora za umetnost, ko civilisti umirajo pod ognjem raket, ko se državljani Ukrajine skrivajo v zakloniščih, ko ruske protestnike utišajo."

Vodstvo bienala je na spletni strani bienala zapisalo, da "izraža popolno solidarnost s tem plemenitim dejanjem poguma".

"Bienale ostaja kraj, kjer se ljudje srečujejo v umetnosti in kulturi, ter obsoja vse, ki z nasiljem za preprečujejo dialog in mir," še piše na spletni strani bienala.