Slovenija 1.3.2022 10:45

V Galeriji Nove univerze razstava slikarja Mitja Ficka

Ljubljana, 1. marca - V Galeriji Nove univerze na Mestnem trgu v Ljubljani bodo drevi odprli razstavo akademskega slikarja Mitja Ficka Ležeči tiger, skriti zmaj. Za slikarjevo prakso je značilno poigravanje s prostorom in perspektivo. Pri uresničevanju vizualnega jezika in gradnji vsebine si pomaga z uporabo bleščic, specifično rabo geometrije, barv in tekstur.

Umetnik "svoje slike snuje na podlagi lastnih občutenj in doživljajev, najpogosteje pa slikam prepusti, da se zgodijo," so ob razstavi zapisali v galeriji. Razstavljena bodo dela manjših formatov. "Sveža produkcija bo poskrbela za igrivo, pavlihasto in zoomorfno prepoznavnost," so dodali.

Razstavo bosta odprla rektor Nove univerze Matej Avbelj ter dekanja Fakultete za slovenske in mednarodne študije in vodja Galerije Nove univerze Polona Tratnik. Dela bosta predstavila kritičarka in publicistka Maša Žekš, ki je tudi avtorica spremnega besedila k razstavi, ter sam umetnik, so sporočili iz Nove univerze v Ljubljani.

Mitja Ficko, rojen leta 1973 v Murski Soboti, je končal študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1999 pri profesorjih Janezu Berniku in Gustavu Gnamušu ter leta 2002 še magistriral pod mentorstvom Metke Krašovec. V zadnjem času je imel samostojne razstave med drugim v Galeriji Equrna v Ljubljani, Kibli Maribor, Obalnih galerijah Piran, UGM Studiu Umetnostne galerije Maribor, Galeriji Alkatraz v Ljubljani in Kvartirni hiši v Celju. Sodeloval je tudi na več skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja v Ljubljani in Leipzigu.

Razstava bo predvidoma odprta do 31. maja.