Slovenija 2.3.2022 11:24

V Kinodvoru trilogija Obzornikov Nike Autor

Ljubljana, 2. marca - V Kinodvoru bo ob 18. uri premiera Obzornikov avtorice Nike Autor. Trilogija filmov je nastala za samostojno razstavo z naslovom Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili, ki jo bodo 8. marca odprli v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Projekciji bo sledil pogovor z Niko Autor, ki ga bo vodila Petra Meterc.

Ljubljana. Umetnica Nika Autor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnica Nika Autor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Obzornik 4517 - Preko vode do slobode prinaša portret Zieda Abdellaouija, ki je v iskanju boljšega življenja prišel v Avstrijo po balkanski poti. Prehodil je 4517 kilometrov, doživel 26 verižnih vračanj in zdaj prebiva na Dunaju. Obzornik 2021 - Tukaj imam sliko predstavlja razdrobljen vpogled v življenje ljudi v neuradnih begunskih taboriščih v gozdovih ob mejah Evropske unije.

Obzornik 670 - Rdeči gozdovi pa je premišljevanje o postavitvi rezilne žice na poljih in v gozdovih ob meji Evropske unije in obravnava gozd kot politični prostor. Kraj, v katerega je vpisana zgodovina tajnih zatočišč in tajnih praks solidarnosti v različnih kontekstih, časih in obdobjih, piše na spletni strani Kinodvora.

Programski vodja in kurator v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju Jurij Meden je zapisal: "Nika Autor je posnela tri kratke dokumentarce o rezilni žici, da bi ustvarila sramotni spomenik sramotnim časom, ki bo nekoč v prihodnosti osramočene otroke barbarov spomnil, naj iz ranjenega gozda in ranjenega mesa skrbno odstranijo zarjavelo rezilno žico, se globoko opravičijo in začnejo z odškodninskimi postopki."

Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po diplomi je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, videoinstalacije in fotografije.

V svojem delu se osredotoča na raznovrstne oblike spominskih praks v povezavi s prikritimi in utišanimi tematikami pozabljene preteklosti in zamolčane sedanjosti. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev ter politiko spomina.

Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade in priznanja, njena dela so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah ter na festivalih doma in v tujini. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije ter umetnosti.

Leta 2017 je s kustosinjo Andrejo Hribernik s projektom Novicam se ne odpovemo zastopala Slovenijo na 57. mednarodni umetnostni razstavi v Benetkah. Projekt sta sestavljala 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc in publikacija Novicam se ne odpovemo.