Od blizu 7.3.2022 9:12

Poletno gledališče Križanke bo z novo streho zaživelo konec aprila

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 7. marca - Festival Ljubljana je pridobil uporabno dovoljenje za novo streho v poletnem gledališču Križank. Prvi dogodek pod njo bo predvidoma konec aprila, ko bo topleje, so zapisali za STA. Ob tem na prenovo čaka celoten kompleks Križank, za kar je predpogoj ureditev lastništva Križank ter prevzem celotnega kompleksa v upravljanje.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, pridobitvi uporabnega dovoljenja sledi kvalitativni pregled in obdobje odprave možnih napak. Po odpravi le-teh bo Festival Ljubljana prevzel objekt v uporabo in pričel z delovanjem.

Novo streho je projektiral arhitekt Peter Gabrijelčič. Trinajst med seboj povezanih ločnih jeklenih prostorskih nosilcev z razponom od 32 do 35 metrov nosi zgolj osem dvanajst metrov visokih vitkih stebrov. S tem je dosežena najboljša preglednost v vidnem polju občinstva v avditoriju. Konstrukcija je samostoječa in odmaknjena od poslopij SŠOF.

Tlorisna površina strehe znaša 1523 kvadratnih metrov. Zgornja površina konstrukcije je pokrita z rahlo prosojno platneno membrano s snegolovi, na spodnji strani sledi umestitev sekundarne ponjave z visoko stopnjo transparentnosti, ki je bistvenega pomena za zagotavljanje dobre akustike in preprečevanje kondenza. "Nenazadnje z načrtovano mehkobo spodnje ponjave in dodatno detajlno osvetlitvijo medprostora med obema ponjavama pričakujemo ambientalni estetski presežek," so zapisali pri Festivalu Ljubljana. V delu, ki meji na Zoisovo cesto, so stranske zavese, ki opremljene so z varnostnimi sistemi, da se ob premočnem vetru samodejno zaprejo. Investicija je ocenjena na nekaj več kot dva milijona evrov.

Vladno sprostitev protikoronskih ukrepov pozdravljajo

Pred dnevi je vlada sprostila večino omejitev za preprečevanje širjenja covida-19. Festival Ljubljana odločitev vlade ocenjuje pozitivno. Kot so zapisali, je zanje predvsem pomembno, da so se sprostile omejitve zbiranja števila obiskovalcev na dogodkih ter ukinitev predpisane varnostne razdalje med sedeži. "Epidemiološka slika je vedno bolj ugodna, ljudje se bodo sprostili, pričeli družiti in obiskovati kulturne prireditve, kot je bilo v navadi pred epidemijo. Sproščanje ukrepov zagotovo pomeni lažje načrtovanje dogodkov, manj bo tudi odpovedi gostovanj," so dodali.

Spomnili so, da Festival Ljubljana letos obeležuje jubilej, saj bo na sporedu že 70. izvedba poletnega festivala. Njihovo vodilo za letošnjo izdajo so tako "odličnost, ustvarjalnost, želja občinstvu omogočiti najboljšo umetniško izkušnjo in navdušiti tudi najzahtevnejše kulturne navdušence". Ob tem poudarjajo, da bodo še naprej dosledno upoštevali vsa priporočila za varovanje zdravja obiskovalcev, nastopajočih in zaposlenih.

Do obnove Križank še dolga pot

Prenove pa so potrebne Križanke. Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, bo prenova celotnih Križank zelo zahteven in celosten projekt, dogovori glede prevzema upravljanja celotnega kompleksa pa so v teku.

Spomnili so, da sta ljubljanska občina ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport oktobra 2019 podpisala sporazum o nameri, s katerim se bo uredilo lastništvo kompleksa Križank, in sicer bo lastnica celotnega kompleksa občina.

V letu 2020 je bil dosežen dogovor o pogodbenem razmerju med občino in šolskim ministrstvom, vendar najemne pogodbe med občino, Festivalom Ljubljana, SŠOF in šolskim ministrstvom, s katero ljubljanska občina odda SŠOF v najem prostore, vodstvo SŠOF ni podpisalo.

Med občino in šolskim ministrstvom po navedbah Festivala Ljubljana tudi še vedno ne obstaja dogovor o (so)uporabi nepremičnin. Ministrstvo za uporabo nepremičnim nima soglasja občine, prav tako nima drugega veljavnega pravnega naslova za uporabo nepremičnin, navajajo. Ker do soglasja o delitvi ali uporabi nikoli ni prišlo, je bila ljubljanska občina prisiljena v sprožitev postopka za delitev solastnine, so pojasnili pri Festivalu Ljubljana.

Kot so še zapisali, bo z ureditvijo lastništva Križank na način, da Festival Ljubljana prevzame v upravljanje celoten kompleks, zavod lahko celovito pristopil k idejnim zasnovam za obnovo stavbe kot celote z namenom vzpostavitve kulturnega centra v kompleksu Križank.