Na hitro prelistano 5.3.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. marca - Pri Mladinski knjigi so v zbirki Odisej izdali prvenec ameriške raperke Angie Thomas Vse se vrača, pri Slovenski matici pa v sozaložništvu z založbo Libris knjigo Slovenska Istra II. Zgodovina in družba. Beletrina je izdala roman hrvaškega pisatelja Damirja Karakaša z naslovom Proslava, založba Miš pa delo Tine Bilban Čudni kvantni svet.

VSE SE VRAČA - MLADINSKI ROMAN AMERIŠKE RAPERKE O RASIZMU V AMERIKI

Protagonistka romana je najstnica Starr Carter, ki živi v revnem getu, hodi pa v šolo, namenjeno belim otrokom. Razpeta med revno soseščino in bogataško predmestno šolo se bojuje z dvojno identiteto. To iskanje se še poglobi, ko njenega temnopoltega prijatelja Khalila, neoboroženega, ubijejo policisti. Roman je prevedla Irena Duša Draž, ki ji je prevajanje, kot je povedala na nedavni predstavitvi knjige, predstavljalo velik izziv. Avtorica dela je namreč raperka, zato je v besedilo vpletla precej slengovskih izrazov. Prevajalka se je odločila, da bo v prevodu dvignila raven jezika, ker bi imeli slovenski bralci po njenem mnenju težave z branjem na izvirnem nivoju.

Mladinski roman je prvenec ameriške reperke Angie Thomas (1988). Že takoj po izidu leta 2017 je postal velika uspešnica. Po zgodbi je posnet tudi film.

ISTRA II - NADALJEVANJE PRVEGA DELA, TOKRAT S POUDARKOM NA HUMANISTIKI

Monografija, ki sta jo uredila Mitja Guštin in Salvator Žitko, predstavlja nadaljevanje publikacije Slovenska Istra I. Če je prvi zvezek osvetljeval naravoslovne vidike, pa je drugi zvezek posvečen humanistiki. Knjiga, ki jo odlikuje poljudnoznanstveni jezik, je namenjena širšemu krogu bralcev iz Slovenije, ki Istre morda ne poznajo tako dobro.

Prispevki v knjigi predstavljajo zgodovinski razvoj in kulturno izročilo, na katerih temelji današnji življenjski utrip te pokrajine, ki ji je tisočletna vpetost v romanski prostor vtisnila pečat z močnim beneškim pridihom. Publikacija je tudi pregled najstarejše poselitve in formiranja mestnih komun Kopra, Izole in Pirana, preučitev stoletne avstrijske vladavine z vzpostavitvijo rapalske meje, pregled časa, ki so ga zaznamovali narodnoosvobodilna borba, zakulisna diplomatska borba za priključitev cone B k matični Sloveniji in tragična usoda italijanskega prebivalstva. Poglavje demografskega razvoja med letoma 1857 in 2019 z ljudskimi štetji prikazuje spremembe etnične podobe območja. V knjigi so tudi kritični pogledi, skozi katere pronica pretekla pa tudi današnja podoba tega prostora, so zapisali v založbi Libris.

PROSLAVA - ROMAN NA TEMO USTAŠTVA

V romanu Proslava (2019), ki je na Hrvaškem že pred izidom dvignil veliko prahu, pozneje pa je bil med drugim ovenčan z nagrado Tportala za roman leta, se Damir Karakaš loteva zgodovinske teme ustaštva, ki je med drugo svetovno vojno "brbotalo v Liki". Pravzaprav so bili v njegovi vasi večinoma vsi ustaši, kar je po vojni pomenilo čistko. Pisatelj tke zgodbo z digresijami in časovnimi premeti, dodaja pa ji tudi ljubezensko dimenzijo, ki mehča resno temo sprevrženosti zmagovalcev in poražencev. A Proslava ni le roman o poražencih in zmagovalcih ter bridki usodi, saj pisatelj s svojimi liričnimi opisi narave presega golo družbeno vrvenje in postavlja naravo na prvo mesto, so zapisali pri Beletrini, ki so k romanu dodali še intervju prevajalca Jurija Hudolina z avtorjem.

Damir Karakaš (1967) velja v zadnjem desetletju za enega najbolj razvpitih, prevajanih in nagrajevanih hrvaških pisateljev. Njegovi romani, denimo Šumenje gozda in Proslava, ki sta na voljo tudi v slovenščini, nagovarjajo bralca z minucioznim, vendar taktnim in tehtnim slogom, ki ne zmanjšuje semantičnih dimenzij teksta. Karakaš se je rodil v vasi Plaščica pri Brinju v Liki. Nekaj let je bil novinar črne kronike Večernjega lista v Splitu, že s svojimi prvimi romani pa je postal eden najbolj prepoznavnih hrvaških avtorjev 21. stoletja. Njegove knjige so prevedene v deset jezikov, prejel je vse vidnejše hrvaške nagrade za prozo. Po njegovih romanih je bilo posnetih več filmov ter postavljenih več gledaliških predstav.

ČUDNI KVANTNI SVET - KNJIGA O KVANTNI MEHANIKI ZA SREDNJEŠOLCE

Avtorica Tina Bilban, kot sama pravi, v knjigi dregne prav v središče čudnosti kvantnega sveta. Predstavi nenavadne rezultate kvantnih poskusov in znanstvene opise kvantnega sveta in ob tem razloži tudi manj znane pojme. Ponudi možne razlage čudnosti kvantnega sveta, ki se po natančnem filozofskem premisleku sestavi v novo podobo sveta, ki ni nič bolj čudna kot slika klasične fizike, zahteva pa opustitev nekaterih starih prepričanj. Gre za znanstveno monografijo o kvantni mehaniki, ki pa se predmeta svoje obravnave loti tako postopoma, sistematično in jasno, da nagovarja tudi širšo javnost, ki se zanima za znanost. Osem poglavij spremljajo mini stripi Izarja Lunačka, ki z njegovim prepoznavnim humorjem poskrbijo za zabavne predahe, so zapisali pri založbi.

Tina Bilban deluje kot raziskovalka, literarna kritičarka, urednica, prevajalka in pisateljica. Njeno delo se vseskozi odvija na preseku sodobne znanosti, filozofije in literature.