Slovenija 2.4.2022 11:28

Novogoriška Mestna galerija vabi na razstavo Pošasti so ljudje

Nova Gorica, 2. aprila - V Mestni galeriji Nova Gorica je do 22. aprila na ogled kuratorska razstava Pošasti so ljudje. Izbor umetnikov so tokrat zaupali likovni kritičarki Nini Jeza. Kot so zapisali v galeriji, izbor temelji na predstavitvah srhljivosti, groze in splošne grotesknosti skozi umetniški pogled ustvarjanja.

Na ogled so predvsem vizualna umetniška dela, ki gledalce popeljejo skozi svet pošastnih prikazni, demonov ter občutka strašljive nočne more, ki nas dandanes spremlja celo v resničnem življenju.

Na razstavi so z deli zastopani Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Matej Čepin, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj in Mateja Kavčič.

"Sodobna družba se še v 21. stoletju sooča z različnimi stereotipi kot so LGBT aktivizem, avtizem, migrantski valovi, fetišiem, zasvojenosti, teorije zarote in manična psihofizična stanja. Še danes nismo naredili razumskega koraka proti bolj odprti družbi, ki bi stereotipe zamenjala z znanstvenimi dokazi; v resnici smo v obdobju pandemije več kot očitno zabredli v siva močvirja intelektualnega kvazi-prestiža socialnih omrežij, s pomočjo katerih so moderni spletni geniji pograbili priložnost za predstavitev lastnih homeopatskih in new-agevskih idej," piše v vabilu na odprtje razstave.

Na odprtju so predstavili še performans Karin Vrbek in Betine Habjanič z naslovom Lullaby/Uspavanka, 13. aprila pa pripravljajo javno vodstvo po razstavi in predstavitev zbornika, ki je izšel ob razstavi Pošasti so ljudje.