Slovenija 8.3.2022 8:00

V +MSUM obzorniki Nike Autor o rezilni žici

Ljubljana, 8. marca - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) bodo drevi odprli razstavo Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili Nike Autor v sodelovanju z Obzorniško fronto. Predstavili bodo tri nove filme ter fotografske in tekstualne intervencije.

V +MSUM bodo predstavili Obzornik 4517 - Preko vode do slobode, Obzornik 2021 - Tukaj imam sliko in Obzornik 670 - Rdeči gozdovi. Prvi prinaša portret Zieda Abdellaouija, ki je v iskanju boljšega življenja prišel v Avstrijo po balkanski poti. Prehodil je 4517 kilometrov, doživel 26 verižnih vračanj in zdaj prebiva na Dunaju. Obzornik 2021 - Tukaj imam sliko predstavlja razdrobljen vpogled v življenje ljudi v neuradnih begunskih taboriščih v gozdovih ob mejah Evropske unije.

Obzornik 670 - Rdeči gozdovi pa je premišljevanje o postavitvi rezilne žice na poljih in v gozdovih ob meji Evropske unije in obravnava gozd kot politični prostor. Kraj, v katerega je vpisana zgodovina tajnih zatočišč in tajnih praks solidarnosti v različnih kontekstih, časih in obdobjih, piše na spletni strani Kinodvora, kjer so vse tri obzornike prikazali v začetku meseca.

Programski vodja in kurator v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju Jurij Meden je zapisal: "Nika Autor je posnela tri kratke dokumentarce o rezilni žici, da bi ustvarila sramotni spomenik sramotnim časom, ki bo nekoč v prihodnosti osramočene otroke barbarov spomnil, naj iz ranjenega gozda in ranjenega mesa skrbno odstranijo zarjavelo rezilno žico, se globoko opravičijo in začnejo z odškodninskimi postopki."

Ob razstavi bo izšel zbornik Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili z besedili in vizualnimi intervencijami, ki so jih poleg Nike Autor med drugim prispevali Pavlina Autor Oberstar, Jurij Meden, Petra Meterc, kustosinja razstave Bojana Piškur in Andrej Šprah. Zbornik bo izdala Slovenska Kinoteka, izdajo je podprl ZRC SAZU.

Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po diplomi je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, videoinstalacije in fotografije.

V svojem delu se osredotoča na raznovrstne oblike spominskih praks v povezavi s prikritimi in utišanimi tematikami pozabljene preteklosti in zamolčane sedanjosti. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev ter politiko spomina.

Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade in priznanja, njena dela so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah ter na festivalih doma in v tujini. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije ter umetnosti.

Razstava v +MSUM bo na ogled do 20. junija.