Svet 8.3.2022 6:00

V muzeju Prado freske Annibaleja Carraccija iz kapele Herrera

Madrid, 8. marca - V muzeju Prado danes odpirajo razstavo Annibale Carracci - freske iz kapele Herrera. Združuje freske iz družinske kapele Juana Enriqueza de Herrere v cerkvi San Giacomo degli Spagnoli v Rimu, ki jih je bilo nazadnje mogoče videti skupaj leta 1833. Veljajo za ene najpomembnejših javnosti manj znanih del tega italijanskega slikarja.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani muzeja, je v prvih letih 17. stoletja Carracci (1560-1609) sprejel naročilo De Herrere, da naslika freske v njegovi družinski kapeli v cerkvi San Giacomo degli Spagnoli v Rimu. Zasnoval je celoto in začel slikati, nato pa leta 1605 hudo zbolel ter bil prisiljen slikanje prepustiti Francescu Albaniju.

Čeprav je bilo to najpomembnejše naročilo, ki ga je Carracci prejel v zadnjem obdobju svoje kariere, pa so freske, ki prikazujejo prizore iz življenja svetega Didaka iz Alkale, andaluzijskega frančiškana, ki je umrl leta 1463, širši javnosti v celoti skoraj neznane.

Temu deloma botruje to, da so jih sredi 19. stoletja zaradi slabega stanja cerkve sneli s sten kapele in jih prenesli na platno, nato pa so bile ločene druge od druge. Od 19 ohranjenih fragmentov so jih 16 prepeljali v Španijo - sedem v muzej Prado in devet v Katalonsko kraljevo akademijo likovnih umetnosti svetega Jurija, od koder so bile prepeljane v Nacionalni muzej katalonske umetnosti - MNAC. Trije fragmenti so bili shranjeni v cerkvi Santa Maria in Monserrato v Rimu, kamor so shranili tudi oltarno sliko, ki je tam še danes.

Ob freskah so na razstavi predstavljene z njimi povezane risbe, manjkajoči deli fresk so rekonstruirani in predstavljeni s printi.

Razstava bo na ogled do 12. junija.