Svet 8.3.2022 12:12

Leonardo DiCaprio namenil deset milijonov dolarjev v podporo Ukrajini

Los Angeles, 8. marca - Ameriški filmski igralec in producent Leonardo DiCaprio je doniral deset milijonov dolarjev za podporo Ukrajini. Z Ukrajino je močno povezan, saj se je njegova babica po materini strani Helene Indenbirken rodila v Odesi.

Francija, Cannes. Ameriški filmski igralec Leonardo DiCaprio. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Ameriški filmski igralec Leonardo DiCaprio.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Helene Indenbirken, rojena kot Jelena Stepanovna Smirnova, je s starši leta 1917 emigrirala v Nemčijo, kjer se je rodila DiCapriova mati. Ta je, kot je v intervjujih večkrat poudaril igralec, imela odločilno vlogo pri njegovi vzgoji, poročanje nemške RTL exclusiv navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Igralec si je bil zelo blizu tudi z babico, ki ga je od vsega začetka podpirala pri karieri. Helene Indenbirken, ki je umrla leta 2008 v starosti 93 let, se je skoraj do konca življenja udeleževala premier njegovih filmov.

Po pisanju Hine igralec sicer ni nameraval objaviti informacije, da je za podporo Ukrajini namenil kar deset milijonov dolarjev. Razkrila jo je mednarodna Višegrajska fundacija, projekt Višegrajske skupine, katerega cilj je finančna podpora mednarodnim pobudam.

DiCaprio, ki je bil šestkrat nominiran za oskarja, zlat kipec je nato dobil za vlogo v filmu Povratnik režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja, se že leta posveča tudi ekologiji. Vključen je v pobude, namenjene boju proti podnebnim spremembam. Leta 1998 je kot 25-letnik z družino ustanovil Fundacijo Leonardo DiCaprio, ki podpira trajnostni razvoj po vsem svetu.