Slovenija 9.3.2022 10:07

V Viteški dvorani Križank prvi od sedmih koncertov Slovenskega okteta

Ljubljana, 9. marca - V Viteški dvorani Križank bo drevi na sporedu prvi od sedmih koncertov Slovenskega okteta, ki jih pripravljajo ob 70-letnici vokalne zasedbe. Program koncerta z naslovom Po aleji skladateljev združuje nabor pesmi skladateljev, ki so upodobljeni na aleji slovenskih skladateljev na Vegovi ulici, ki jo je leta 1932 zasnoval Jože Plečnik.

Ljubljana. Slovenski oktet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski oktet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Moški vokalni sestav se bo po sedmih desetletjih glasbenega poustvarjanja poklonil svojim preteklim generacijam z abonmajem Jubilejnih 70 let Slovenskega okteta in Festivala Ljubljana. V sodelovanju z zavodom so pripravili sedem koncertov, ki bodo potekali od marca do decembra.

Nocojšnji koncert bo ponudil nabor sakralnih in domoljubnih pesmi skladateljev, "ki so slovenski in jugoslovanski kulturni krajini vtisnili globok pečat, njihovi obrazi na doprsnih kipih pa krasijo tudi Plečnikovo Alejo slovenskih skladateljev na Vegovi ulici v Ljubljani", so zapisali na Festivalu Ljubljana.

Slavnostno odprtje aleje z osmimi spomeniki je potekalo ob zaključku Prvega slovenskega glasbenega festivala. Tedaj so odkrili kipe Mateja Hubada, Frana Gerbiča, Benjamina Ipavca, Vatroslava Lisinskega, Jacobusa Gallusa, Davorina Jenka, Stevana Mokranjca in Hugolina Sattnerja, ki jih je izdelal Lojze Dolinar. Pet let pozneje pa so dodali kip Antona Foersterja in leta 1938 še kip Emila Adamiča.

Slovenski oktet od ustanovitve leta 1951 velja za enega najbolj reprezentativnih moških vokalnih zasedb. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo predstavlja na domačih koncertnih odrih ter med rojaki in ljubitelji petja po svetu. Po njegovem zgledu je nastalo več podobnih sestavov po državi.

Ob 20-letnici delovanja je spodbudil nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, ki še danes povezuje slovenske pevce doma in po svetu. Izdal je več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk, leta 2007 pa je njegovo delo v knjigi popisal Boris Pangerc. Oktet je med drugim prejel dve Prešernovi nagradi, nagrado Društva slovenskih skladateljev in veliki zlati znak svobode RS.

Umetniško so pevce usmerjali Janez Bole, Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in Mirko Cuderman, od leta 2008 pa ga umetniško vodi njegov član Jože Vidic. V vsem obdobju se je v oktetu zamenjalo več kot 40 članov. Trenutno v njem prepevajo še Andrej Oder, Rok Ferenčak, David Jagodic, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

Naslednji koncert v abonmaju bo 6. aprila. Posvečen bo ljudski pesmi.