Slovenija 9.3.2022 5:00

S filmom Odpuščanje začetek 24. Festivala dokumentarnega filma

Ljubljana, 9. marca - S filmom Odpuščanje režiserke Marije Zidar se v Cankarjevem domu (CD) drevi začenja 24. Festival dokumentarnega filma. Po lanski spletni izdaji bo letos potekal v hibridni obliki. Do 16. marca bo ponudil 22 celovečernih in tri kratke filme, približno polovica bo na voljo tudi na zahtevo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po tradiciji se bo pet celovečercev iz tekmovalne sekcije potegovalo za najboljši film na temo človekovih pravic. V tekmi za nagrado Amnesty International Slovenije (AIS) so tako Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo Avija Mograbija o dolgoletnem izraelsko-palestinskem konfliktu, Država, ki se lepo vede, ki ga je David Dufresne začel snemati v času največjih protestov rumenih jopičev v Franciji, Nuklearna družina Travissa in Erin Wilkerson o ameriški agresiji zadnjega stoletja, Otroci megle režiserke Ha Le Diem o tradiciji poročanja otrok v Vietnamu ter otvoritveni film festivala Odpuščanje Marije Zidar o zakoreninjenosti patriarhalnih principov v albanskem visokogorju.

Po pet filmov bo mogoče videti tudi v sekciji z aktualno in družbeno-kritično tematiko ter v intimnih in globalnih portretih. Prva bo med drugim prikazala Tovarne delavcem Srdjana Kovačevića. Na film se bo, kot je na novinarski konferenci pred festivalom povedal programski vodja Simon Popek, navezovala okrogla miza v sodelovanju z Inštitutom za ekonomsko demokracijo o delavstvu znotraj sodobnega kapitalizma. V intimnih in globalnih portretih pa bo med drugim na ogled film Gospod Bachmann in njegov razred Marie Speth.

V obe sekciji je Popek uvrstil še dva slovenska filma: Dolina solz, ki ga je Boštjan Korbar posnel v sodelovanju z Matjažem Pikalom, in Smučarske sanje Haidy Kancler, ki bo hkrati zaključni film festivala.

Sekcija Miti, ikone, mediji bo med drugim prikazala dokumentarec Tosce Looby o edini avstralski premierki, retrospektiva pa bo s sedmimi filmi spomnila na 100-letnico rojstva litovsko-ameriškega filmarja Jonasa Mekasa.

Tekmovalne filme bodo ocenjevali nizozemska dokumentaristka Margje de Koning, režiser in novinar Siniša Gačić ter Kaja Atanasova iz AIS. V spremljevalnem delu pa bo AIS pripravila še pogovor o pravicah Palestincev.