Svet 8.3.2022 16:31

Film Špele Čadež Steakhouse tokrat nagrajen v Bruslju

Bruselj, 8. marca - Animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež je bil tokrat nagrajen v Bruslju, kjer je na mednarodnem filmskem festivalu Anima prejel glavno nagrado za najboljši mednarodni kratki film. To je že 11. mednarodna nagrada za Steakhouse, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ljubljana. Slovenska animatorka ter režiserka in producentka animiranih filmov Špela Čadež. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska animatorka ter režiserka in producentka animiranih filmov Špela Čadež.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Žirija festivala, ki je potekal od 25. februarja do 6. marca, je pred občinstvom povedala, da kljub nenehno napredujoči animacijski ustvarjalnosti opaža, da nekateri filmi še vedno prikazujejo zgodbe, v katerih so v ospredju stereotipni fantazijski in fetišizirani liki.

"Naveličani smo ženskih likov brez vsebine, ki se znajdejo v tem položaju, ne da bi sploh bile igralke. Dovolj nam je dojemanja ženskega telesa zgolj skozi prizmo seksualizacije. Dovolj nam je moških likov, ki jih, ne da bi se o njem spraševali, uničuje lastno nasilje...," je med drugim povedala žirija. Ob tem je poudarila, da v sled tega veliko nagrado za kratki film podeljuje "filmu, ki mu je uspelo ujeti kompleksnost čustev lika, ki je pod psihološkim nadzorom nasilnega moškega. Ob prikazu vsakdanjega življenja tega para se poglobimo v doživljanje močne ženske, katere zadnje dejanje nas spravi v dobro voljo".

Film je svojo festivalsko pot začel s premiero v Locarnu, letos je tudi kandidat za nominacijo v kategoriji evropski kratki film pri Evropskih filmskih nagradah, ravno tako pa je tudi prvi slovenski animirani film, ki je nominiran v kategoriji za najboljši kratki animirani neodvisni film pri nagradah annie v Hollywoodu. Postal je tudi kandidat za nominacijo v kategoriji za najboljši kratki animirani film za oskarja v prihodnjem letu, so zapisali v SFC.

Špela Čadež je zanj letos prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.