Slovenija 10.3.2022 9:23

V Kinu Šiška mednarodna konferenca 10. bienala Brumen

Ljubljana, 10. marca - V Kinu Šiška se bo ob 17. uri začela mednarodna konferenca 10. bienala Brumen. Predstavili se bodo člani žirije, ki bo odločala o prejemnikih najvišjih nacionalnih priznanj na področju oblikovanja. Mirko Ilić, Violaine Orsoni, Samo Ačko, Francesco Franchi in Michael C Place bodo v predavanjih in pogovoru razkrili svoj pogled na oblikovanje.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, so projekti, prijavljeni na 10. bienale Brumen, nastajali v dveh prelomnih letih, in zdi se, da bodo krize ključno oblikovale tudi te, ki nastajajo zdaj. Kljub temu, da oblikovanje ne zmore vedno ponuditi odgovorov, pa ima moč, da sporočila nese dlje, kot seže le beseda. Člani mednarodne žirije bodo vsak s svojim predavanjem ter v pogovoru z Zalo Velkavrh iz Prostoroža predstavili teme, ki jih prepoznavajo kot ključne za oblikovanje v današnjem svetu.

Mirko Ilić (ZDA) se je rodil v Bosni, kjer je kot umetniški vodja ključno oblikoval kulturniško sceno v 70. in 80. letih minulega stoletja, nato pa z inovativnim oblikovanjem mnenjskih strani New York Timesa premikal mejnike dotlej domišljenega preloma dnevnega časopisja. Njegova dela hranijo v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, v Ljubljani pa se predstavlja s plakatno razstavo Strpnost na Kongresnem trgu ter razstavo Iz zgodovine človeške neumnosti - Oblikovalska zgodovina sveta v Zgodovinskem atriju Mestne hiše. V predavanju bo naslovil simbole sovraštva.

Francesco Franchi (Italija) je namestnik urednika La Repubblica, z grafičnim novinarstvom se ukvarja že vso svojo kariero. V dobi, ko svet pretresajo neprecedenčni dogodki, skrbi za verodostojen prikaz vizualizacij podatkov, ki mu italijanska javnost implicitno zaupa.

Michael C Place (Združeno kraljestvo) je nekdanji član legendarnega studia The Designers Republic, ki je zaslovel s kultno igro Wipeout, kot predstavnik severnoangleške scene pa je bil vpet v underground kulturo z založbo Bite It! Trevorja Jacksona. Čeprav dela za naročnike, kot je Nike, je njegov pristop ostal nespremenjeno alter.

Violaine Orsoni (Francija) je polovica oblikovalskega dua s partnerjem Jeremyjem Schneiderjem, ki je prepoznaven po elegantnih črkovnih vrstah ter prefinjenem, visokoestetiziranem pristopu k oblikovanju celostnih podob in publikacij.

Samo Ačko (Slovenija), nekdanji likovni urednik časopisa Dnevnik, je danes vodja oblikovanja pri podjetju Better. Razvija rešitve, ki medicinskemu osebju pomagajo čim manj časa preživeti ob vnosu podatkov, da jim ga čim več ostane za nego pacientov, so o članih mednarodne žirije zapisali organizatorji.

V času konference bo v potekal tudi mali knjižni sejem z izborom nedavno izdanih in odlično oblikovanih publikacij po izboru Zorana Pungerčarja, po zaključku pa sledi DJ program RotorMotor.

Dela, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo na ogled v Narodni galeriji, kjer bodo 13. aprila tudi podelili nagrade najbolje oblikovanim projektom.

Bienale slovenskega oblikovanja Brumen je osrednji dogodek na področju oblikovanja v Sloveniji. Na njem se predstavijo najboljši dosežki slovenskega oblikovanja v zadnjih dveh letih, mednarodna žirija pa vrhunskim projektom podeli istoimenske nagrade.