Svet 13.3.2022 6:00

Newyorška koncertna dvorana bo vrata ponovno odprla že letos

New York, 13. marca - Po več neuspelih načrtih in zamudah bo obnova koncertne dvorane Newyorške filharmonije sedaj končana dve leti prej, kot je bilo načrtovano. Kot so sporočili filharmoniki, bodo dvorano v Lincolnovem centru na Manhattnu odprli že oktobra. Prenova bo stala približno 550 milijonov dolarjev.

ZDA, New York. Območje Manhattan v New Yorku. V ozadju Kip svobode. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Območje Manhattan v New Yorku.
V ozadju Kip svobode.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pred tem je bil po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zaključek obnovitvenih del načrtovan za leto 2024, a so dela zaradi zaprtja med pandemijo covida-19 lahko potekala hitreje, kot je bilo načrtovano.

V prenovljeni dvorani bo približno 500 sedežev manj, poleg tega bo prostor za orkester premaknjen proti sredini dvorane, da bodo sedeži z vseh strani. Strop je zaradi boljše akustike dvignjen. "Newyorška filharmonija je prek umetnosti desetletja povezovala Newyorčane in komaj čakam, da ponovno odpremo vrata vsem," je povedal župan Eric Adams.

Koncertna dvorana, ki se je najprej imenovala Filharmonična dvorana, nato dvorana Averyja Fisherja, se sedaj imenuje po ameriškem poslovnežu Davidu Geffenu. Od odprtja leta 1962 je bila vedno znova tarča kritik zaradi slabe akustike in videza. Vsi dosedanji načrti za obnovo dvorane so propadli, med drugim zaradi zapletene logistike in pomanjkanja sredstev.

Newyorški filharmoniki trenutno nastopajo na drugih prizoriščih. Šef dirigent Jaap van Zweden bo sicer še odprl dvorano, a je že lani napovedal, da želi po sezoni 2023/24 zapustiti svoj položaj. Kdo ga bo nasledil, še ni znano.