Svet 12.3.2022 5:00

Na Dunaju kmalu obsežna retrospektiva Aia Weiweia

Dunaj, 12. marca - V dunajski galeriji Albertina Modern bo od 16. marca do 4. septembra na ogled najobsežnejša retrospektiva kitajskega umetnika in aktivista Aia Weiweia doslej. Kot uvod v odprtje razstave je Ai Weiwei v petek za en dan prevzel urejanje profila galerije na Instagramu.

Razstava z naslovom Ai Weiwei - v iskanju človečnosti bo predstavila kulturno ustvarjanje in aktivistično udejstvovanje tega slovitega konceptualnega umetnika skozi različna obdobja njegovega življenja. Na ogled bodo ključna dela njegove več kot štiri desetletja trajajoče kariere, od skulptur, stenskih poslikav, inštalacij do fotografij in filmov, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Ai Weiwei je umetnik, angažiran aktivist in strog kritik avtoritarnih sistemov. Revija ArtReview ga je leta 2011 razglasila za najbolj vplivno osebo v svetu umetnosti. Njegova dela tematizirajo proteste, cenzuro, manipulacijo in nadzor države nad državljani. Svojo pozornost vedno usmerja na dogodke, ki ogrožajo človekove pravice in svobodo mišljenja.

Skozi umetniška dela razgalja metode zastraševanja, ki jih izvaja kitajska vlada, ogroženost novinarjev in političnih aktivistov, proteste v Hongkongu, obsežne omejitve ob izbruhu koronavirusa v Wuhanu, begunsko situacijo in lastno aretacijo leta 2011 zaradi političnega aktivizma na Kitajskem.

Umetnik družabne medije spretno uporablja za mobilizacijo ljudi in zastavljanje neprijetnih vprašanj vladajočim. Kot uvod v odprtje razstave na Dunaju je Ai Weiwei v petek za en dan prevzel urejanje profila Albertine na Instagramu. "Interneta ni mogoče nadzirati. In če ga ni mogoče nadzirati, bo zmagala svoboda. Tako enostavno je," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.