Slovenija 12.3.2022 9:00

Kavč festival briše meje med tistimi na odru in pod njim

Maribor, 12. marca - V Mariboru se danes začenja mednarodni festival intimnih sobnih dogodkov, imenovan Kavč festival. Z dogodki v dnevnih sobah, kuhinjah, galerijah, atrijih in kleteh briše meje med tistimi na odru in tistimi pod odrom. V torek se nadaljuje še v drugih slovenskih krajih, tudi Ljubljani.

Kavč festival bo potekal do naslednje sobote na skupno 120 prizoriščih v Mariboru, Ljubljani ter drugih krajih. "Na domove ter v nekonvencionalne prostore bo pripeljal 105 skupin iz Slovenije in tujine. Od etna do jazza, od performansa do lutkovnih predstav," sporočajo organizatorji pod okriljem KD Matita v sodelovanju z Društvom ZIZ in društvom Plavajoči Grad.

Dogodki potekajo na zasebnih lokacijah, katerih naslov pridobi obiskovalec šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice. Zaradi specifičnosti je vsak dogodek posebna izkušnja ne samo za nastopajoče, temveč tudi za poslušalce, gledalce in gostitelje. "Tudi zato je vsako leto več umetnikov in ljudi, ki so za eno uro pripravljeni spremeniti svoje bivališče v oder," pojasnjujejo organizatorji.

Koncerti in predstave potekajo vsak dan v dveh valovih, in sicer ob 17.30 in 19.30. Ob isti uri poteka tudi več kot 20 dogodkov.

Večina intimnih dogodkov je načrtovanih v Ljubljani in Mariboru. Po napovedih pa bodo potekali tudi na Krasu, v Novi Gorici, Kranju, na Notranjskem, v slovenski Istri, Halozah, Murski Soboti, Žalcu, Kočevju, Kostanjevici in na Bledu.

Vsak večer bodo ob 21. uri še javni dogodki, na katerih se bo predstavilo več skupin. V Mariboru bodo trije komponirani večeri v Vetrinjskem dvoru, v Ljubljani pa od 15. do 19. marca v Kavarni Drama, Gromki, Novi Pošti in Gali Hali.

Tudi letos dve tretjini programa predstavlja glasba, po večini kantavtorji. Veliko skupin se opira na korenine ljudske glasbe in tvori svojstveno avtorsko poetiko. Uprizoritveni del je precej eksperimentalno usmerjen in angažiran.

Koncept Kavč festivala se je že preselil v druge države, saj gre za platformo samoorganizacije, ki podira zidove odrov in institucij. "Dogodki se ne prilagajajo samo prostorom in gostiteljem, temveč tudi zahtevnim družbenim situacijam. V času korone so umetniki igrali podoknice oz. nastopali na vrtovih, medtem ko danes ne moremo zaobiti teme vojne v naši neposredni bližini," sporočajo organizatorji.

Poleg ukrajinskih želijo opolnomočiti tudi glas ruskih umetnikov, "ki so ob najmanjšem nestrinjanju žrtve svojega režima". Na festivalu bodo predvajali kratka sporočila prijateljev umetnikov iz celotne Rusije. "Opolnomočiti želimo njihovo mnenje, njihovo perspektivo in njihova orodja, da lahko od znotraj zasejejo upanje, upor in sporočilo svojim vojakom, naj se vrnejo domov," še izpostavljajo na Kavč festivalu, ki poteka v Sloveniji od leta 2016.