Na hitro prelistano 12.3.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. marca - Založba Beletrina je izdala knjigo poezije nemškega pesnika z naslovom Avtoportret z rojem čebel, KUD AAC Zrakogled pa pesniško zbirko švicarskega pesnika Fabiana Alborghettija Nasprotna obala. Ilustrator Ivan Mitrevski je v samozaložbi izdal stripovsko knjigo Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije.

Ljubljana. Izbor pesmi za pesniško zbirko Avtoportret z rojem čebel avtorja Jana Wagnerja. Foto: STA

Ljubljana.
Izbor pesmi za pesniško zbirko Avtoportret z rojem čebel avtorja Jana Wagnerja.
Foto: STA

Ljubljana. Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije avtorja Ivana Mitrevskega. Foto: STA

Ljubljana.
Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije avtorja Ivana Mitrevskega.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Nasprotna obala avtorja Fabiana Alborghettija. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Nasprotna obala avtorja Fabiana Alborghettija.
Foto: STA

AVTOPORTRET Z ROJEM ČEBEL - IZBOR PESMI LETOŠNJEGA PREJEMNIKA NAGRADE PONT

Izbor pesmi za pesniško zbirko Avtoportret z rojem čebel je opravil pesnik sam in mednje dodal tudi nove, še neprevedene pesmi. Sugestivno pesniško govorico, ki ji ni tuja zvestoba tradicionalnim pesniškim oblikam in metrični shemi, dopolnjujejo še štirje eseji o ustvarjanju, svobodi fantazije, o avtorjevi ustvarjalnosti in o preseganju zaprtih prostorov. Kot piše na zavihku knjige, je dvojezična zbirka prerez izjemne pesniške ustvarjalnosti Wagnerja, zadnjega prejemnika nagrade pont, ki jo podeljujeta Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper in Beletrina.

Prevajalci dela so Milan Dekleva, Urška Černe Potočnik, Lučka Jenčič, Amalija Maček, Maruša Mugerli Lavrenčič, Tanja Petrič, Gregor Podlogar in Sara Virk.

Jan Wagner (1971) se je rodil v Hamburgu, odraščal v Ahrensrburgu in po srednji šoli študiral anglistiko v Hamburgu, Berlinu in Dublinu. Leta 2001 je izdal prvo pesniško zbirko. Odtlej je poezijo objavil v več kot sedmih samostojnih knjižnih izdajah. Njegova poezija je prevedena v več kot 30 jezikov. Je tudi esejist in prevajalec angloameriške poezije. Za svoje delo je prejel številne mednarodne nagrade, tudi Büchnerjevo.

NASPROTNA OBALA - PESNIŠKA ZBIRKA, ZAZNAMOVANA Z MIGRANTSKIMI TEMAMI

Fabiano Alborghetti (1970) velja za enega najbolj uveljavljenih sodobnih švicarskih pesnikov. Piše v italijanščini. Njegova pesniška zbirka Nasprotna obala je, kot so zapisali pri založbi, vsebinsko inovativna, zaznamuje jo subtilen, nepretenciozen in izčiščen pristop do vsebin in tematik do migrantov in migrantk, ki se opira na pesnikovo triletno izkušnjo življenja s priseljenci. To je prva pesnikova prevedena zbirka v slovenščino. Za prevod je poskrbel Gašper Malej.

ŽANOV SUPER MEGA FANTASTIČNI POTEP PO ZGODOVINI SLOVENIJE

V zbirki 28 kratkih stripov so predstavljeni različni predmeti iz različnih obdobij zgodovine, ki jih hranijo slovenski muzeji. Predmete v zgodbah predstavljata glavna junaka osnovnošolec Žan iz muzeja in nesramni Razhudnik, ki vdira v tiste koščke zgodovine, kjer bi se dalo obogateti. Žanov potep tako ni kronološki, saj sledi tatinskemu Razhudniku. Bralcu v orientacijo in pomoč je zgodovinski trak na dnu strani.

Knjiga Mitrevskega je primerna za ljubitelje stripa in zgodovine, pa tudi za samostojno branje osnovnošolcev ter za družinsko raziskovanje, so zapisali pri Bralni znački v t. i. Priporočilnici.

Zbirka kratkih stripov spregovori o pomembnih in manj pomembnih epizodah iz zgodovine Slovenije od pradavnine do polpretekle zgodovine. Pri nastanku je sodelovalo 16 slovenskih muzejev in ena galerija, ki so na koncu knjige tudi predstavljeni, piše na spletni strani avtorja Ivana Mitrevskega.