Slovenija 12.3.2022 9:00

JSKD bo podelil priznanja za dosežke na področju ljubiteljske kulture

Ljubljana, 12. marca - V Klubu Cankarjevega doma bo drevi slovesnost, na kateri bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) podelil odličja in priznanja sklada za leto 2021. Zlato plaketo bodo izročili kiparki Dragici Čadež Lapajne, srebrno pa Marini Cernetig, Radovanu Čoku, Franju Murku in Lučki Marii Peterlin. Zlat znak letos prejme Jasna Žitnik Remec.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na osrednji letni prireditvi sklada, ki so jo tokrat naslovili To je postal moj svet, bosta nagrajenke in nagrajence nagovorila direktor JSKD Damjan Damjanovič in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. Nagrajenci bodo predstavljeni v dokumentarnem filmu scenaristke in režiserke Kaye Tokuhisha, v katerem so izrisani portreti in dosežki letošnjih dobitnikov priznanj. Prireditev, ki jo bo vodila Blažka Müller, bo z glasbenim nastopom popestrila vokalna skupina Jazzva, so sporočili iz JSKD.

Za priznanja je bilo letos v igri 40 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija v sestavi predsednik Tomaž Simetinger ter člani Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

Zlato plaketo za življenjsko delo bodo izročili Dragici Čadež Lapajne za izjemne ustvarjalne dosežke na področju kiparstva, predano pedagoško, kulturno-vzgojno in mentorsko delo ter neprecenljiv prispevek na področju razvoja in uveljavitve keramike kot umetniškega izraznega sredstva.

JSKD jo prišteva med bolj zaslužne posameznike za priznanje in napredek umetniškega oblikovanja keramike v slovenskem prostoru. Med drugim je bila več let predsednica Društva keramikov in lončarjev, ki je leta 2004 organiziralo prvo pregledno razstavo Keramika v Magistratu, ki odtlej vsako leto prikaže aktualno ustvarjalnost ter prispeva k dvigu kakovosti in promocije področja. Zasnovala je tudi razstavo Keramika v Sloveniji 1964-2004 ter Mednarodni trienale keramike Unicum.

Srebrne plakete bodo dobili Marina Cernetig, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in slovenskega jezika v Benečiji, Radovan Čok za ustvarjanje in pedagoško delo na področju sedme umetnosti, Franjo Murko za dolgoletno vsestransko delo na področju ljubiteljske kulture in kulturnega sodelovanja v Slovenj Gradcu ter Lučka Maria Peterlin za dolgoletno vsestransko delo na področju ljubiteljske kulture in kulturnega sodelovanja v zamejstvu.

Zlati znak JSKD za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe pa bo dobila Jasna Žitnik Remec, ki med drugim umetniško vodi zasedbo Jazzva.