Slovenija 14.3.2022 11:07

LUD Literatura vrhuncem žanrskega leposlovja namenja novo zbirko Piknik

Ljubljana, 14. marca - Pri LUD Literatura so zasnovali novo knjižno zbirko Piknik. Vsako leto bo postregla z dvema knjigama, ki predstavljata vrhunski primer žanrskega leposlovja. Prvi letnik prinaša kultni roman bratov Strugacki Piknik na robu ceste ter roman Sestri britanske avtorice Daisy Johnson, najmlajše nominiranke v zgodovini nagrade Man Booker.

Roman Piknik na robu ceste, ki je navdihnil kultni film Stalker Andreja Tarkovskega, je v originalu izšel leta 1972 in še danes velja za eno najboljših del znanstvene fantastike. V slovenščini je izšel že leta 1983, zdaj pa, v prevodu istega prevajalca Draga Bajta, prvič beremo popravljen in dopolnjen prevod necenzuriranega izvirnika, so zapisali pri LUD Literatura. Spremno besedo k romanu je napisal Andrej Blatnik.

Piknik na robu ceste sta napisala brata Arkadij Natanovič Strugacki (1925-1991) in Boris Natanovič Strugacki (1933-2012), v njem pa bralec spremlja stalkerja Redricka Schuharta, ki obiskuje skrivnostno Cono, v kateri je polno krutih in grozljivih pasti, pa tudi fascinantnih predmetov, ki jih kasneje prodaja na črnem trgu. Čeprav so odprave smrtno nevarne in tvegane, ne opusti obiskov v Coni, kjer je med drugim skrita tudi Zlata krogla, ki izpolni vse želje. A za kakšno ceno?

Sestri July in September sta rojeni zgolj deset mesecev narazen - od tod tudi njuni imeni. Navezani sta druga na drugo. Bolestno. Zadostujeta si, nikogar drugega ne potrebujeta. July je tista plaha in naivna, podobna materi, September tista neustrašna in nasilna, podobna pokojnemu očetu. Ko se v šoli zapleteta v težave, se njuna mama odloči za začasno selitev v zapuščeno hišo na vzhodni obali. V njunem novem, izoliranem življenju July obotavljajoče ugotavlja, da se njen odnos s September spreminja na načine, ki jih ne more scela razumeti. V hišo se naseli občutek nelagodja, ki se stopnjuje s preizkušanjem meja znotraj in zunaj domačega okolja, so vsebino romana Daisy Johnson povzeli pri založbi.

Temačna in srhljiva zgodba o sestrah, ki se trudita doumeti, kje se ena začne in druga konča, je tretja knjiga angleške pisateljice Daisy Johnson (1990). Prevod podpisuje Ana Schnabl, ki je napisala tudi spremno besedo.