Slovenija 15.3.2022 13:04

FDF: Dolina solz o so(bivanju) za in izza jetniških rešetk

Ljubljana, 15. marca - V sekciji Aktualni, družbeno kritični na Festivalu dokumentarnega filma (FDF) je bil v ponedeljek premierno prikazan film Dolina solz, kar je sicer sinonim za največji slovenski moški zapor na Dobu. Film na zapor gleda kot na osamljen otok, odmaknjen od vsakdanje družbe in civilizacije, in prinaša intimna razmišljanja treh zapornikov.

Šentrupert. Kompleks zaporov na Dobu. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Šentrupert.
Kompleks zaporov na Dobu.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Ti na podlagi vprašanj, ki jim jih niso posredovali v naprej, razmišljajo tako o svojem kaznivem dejanju kot (so) bivanju v zaporu in izven njega, o svobodi, ljubezni in na koncu tudi o katarzi.

Film se dotakne tudi kaznivega dejanja obsojencev in vprašanja, zakaj so v zaporu, kako se zavedajo svojega dejanja in kako z njim živijo. Osvetljuje tudi projekt Vključujemo in aktiviramo, ki ga je na Dobu izvajala javna agencija za knjigo in sofinancirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt je potekal v obliki tedenskih srečanj. Razdeljen je bil na literarni del, pri kateremu so sodelovali številni zunanji gosti. Vodil ga je književnik, igralec in glasbenik Matjaž Pikalo, likovni del pa ilustratorka Samira Kentrić.

Prav vsi trije v filmu predstavljeni obsojenci so tudi sodelovali na Pikalovih literarnih delavnicah v zaporu. Za sodelovanje v filmu so se javili sami.

Dokumentarec Dolina solz ob koncertu skupine Autodafe, ki poteka v zaporniški jedilnici, prikaže zgodbe treh obsojencev. Prvi je za zapahi zaradi umora, drugi je kriv spolne zlorabe in incesta, tretji zaporno kazen prestaja zaradi kaznivega dejanja goljufije oziroma gospodarskega kriminala. Pesmi Pikala in skupine Autodafe na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok, odmaknjen od družbe in civilizacije.

Režiser in montažer filma Boštjan Korbar je v pogovoru z ustvarjalci po projekciji filma glede morebitnih kritik, da film sam ne ponuja stališča in opredelitve do posameznih zapornikov, dejal, da film namerno gledalca "ne drži za roko", ponuja pa opazovanje duha nekoga, ki prestaja kazen, gledalcu samemu pa je prepuščeno, da si ustvari mnenje. "Včasih je potrebno razmišljati z lastno glavo," je pozval.

Korbar, ki se je pogovora udeležil prek spleta iz ZDA, je še menil, da je namen zaporne kazni zagotovo resocializacija, a hkrati dodal, da je za nekatere bolje, da ostanejo v zaporu.

Premierna Doline solz se je udeležil tudi eden od zapornikov v filmu, Gregor Cerkvenik ki je kazen zaradi goljufije medtem že prestal. Ob tem je opozoril, da se se lahko vsakomur zgodi, da se znajde v zaporu. Svojo izkušnjo bivanja v zaprtem, polodprtem in odprtem tipu zapora je med drugim ponazoril z besedami, da je imel vedno, ko se je vračal v zapor, neprijeten občutek, prav tako pa ni enostaven korak, ko se bivši zapornik vrne v običajno življenje.

Pod scenarij filma sta se podpisala Korbar in Pikalo. Slednji je skupaj s Petrom Rakušom tudi avtor glasbe.

V sekciji Aktualni, družbenokritični so na FDF prikazani dokumentarci, ki se v marsičem navezujejo in dopolnjujejo tekmovalni sklop, vendar najpogosteje - tudi zaradi izdatnejšega produkcijskega vložka - prinašajo večje, medijsko bolj izpostavljene zgodbe.