Svet 16.3.2022 5:00

Alešu Štegru bodo v Gradcu podelili nagrado Alfreda Kolleritscha

Gradec, 16. marca - V graški Literaturhaus bodo drevi podelili literarne nagrade. Med dobitniki nagrade Alfreda Kolleritscha je tudi slovenski pesnik, prevajalec, založnik in organizator literarnih dogodkov Aleš Šteger. Kot piše v obrazložitvi, "se mu lahko številni avtorji zahvalijo za prelomne trenutke v svojih karierah".

Ljubljana. Pisatelj Aleš Šteger. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Aleš Šteger.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot pisec se je uveljavil s poezijo različnih zvrsti in z dvema romanoma, v njegovem opusu pa najdemo tudi mladinsko literaturo in esejistiko, je zapisala žirija. Med Štegrovimi organizacijskimi uspehi je izpostavila legendarni pesniški festival Dnevi poezije in vina, ki pesnikovo rojstno mesto Ptuj spreminja v svetovljansko mesto literature, ter globalno delujočo platformo Versopolis, ki jo financira Evropska unija, in je namenjena mednarodni uveljavitvi pisateljev z vsega sveta.

O dobitnikih nagrad je odločala žirija v sestavi Julian Kolleritsch, sin Alfreda Kolleritscha, ki upravlja z njegovo dediščino, gledališka ustvarjalka Miriam Schmid, kulturna urednica Ilse Amenitsch, literarna kritičarka Insa Wilke, literarni kritik Klaus Kastberger, jezikoslovka Johanna Öttl in pisatelj Ferdinand Schmatz.

Ugledno literarno nagrado mesta Gradec vsako drugo leto podelijo literarnim osebnostim in združenjem, ki s svojim delom pomembno izstopajo v komuniciranju, promociji in širjenju sodobne literature. Avstrijski pisatelj, pesnik in filozof Alfred Kolleritsch (1931-2020) je s svojim dolgoletnim delovanjem na področju literature, predvsem kot literarni urednik, prispeval k temu, da se je Gradec uveljavil kot mesto literature.