Svet 16.3.2022 15:02

Pesaro izbran za italijansko prestolnico kulture za leto 2024

Pesaro, 16. marca - Pesaro v osrednji Italiji je bil danes izbran za italijansko prestolnico kulture za leto 2024, je sporočil italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Pesaro, ki je znan po Rossinijevem opernem festivalu, je slavil med desetimi finalisti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V končni izbor so se poleg Pesara uvrstila še italijanska mesta Ascoli Piceno, Chioggia, Grosseto, Mesagne, Sestri Levante s Tigulliom, Sirakuze, Zveza občin Paestum Alto Cilento, Viareggio in Vicenza.

Župan Pesara Matteo Ricci je ob izbiri mesta za italijansko prestolnico kulture dejal, da zmago posveča zaradi vojne v Ukrajini razdejanemu ukrajinskemu mestu Harkov, ki je, kot je dejal, "tako kot mi Unescovo mesto glasbe". Minister Franceschini je v odzivu na županovo odločitev dejal, da gre za "izjemno lepo gesto".

"Gre za zelo simbolično in zelo močno gesto," je povedal italijanski minister za kulturo. Dodal je, da je potrebno gledati naprej in izrazil upanje, da bo leta 2024 "vse to za nami".

Žirija je izbiro Pesara utemeljila z navedbami, da je mesto predstavilo odlično ponudbo, ki temelji na kulturnem projektu območja z izredno bogatimi zgodovinskimi znamenitostmi in okoljsko-krajinskimi zakladi, ter predlagalo konkretne ukrepe, s katerimi bi spodbujali tudi integracijo, inovativnost ter družbeni in gospodarski razvoj.