Slovenija 19.3.2022 5:00

V Cankarjevem domu se začenja jubilejni Pripovedovalski festival

Ljubljana, 19. marca - V Cankarjevem domu se danes začenja 25. Pripovedovalski festival. Do 25. marca se bo zvrstilo več dogodkov, namenjenih predvsem odraslemu občinstvu. Festival bo po dveh letih znova zaživel v tradicionalnem mesecu ob svetovnem dnevu pripovedovanja, 20. marca.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljanski pripovedovalski festival, ki velja za enega najstarejših v Evropi, je zaradi pandemije covida-19 v zadnjih dveh letih potekal v okrnjeni obliki.

Festival bo uvedel Večer srečnih začetkov, na katerem bodo predstavljene različne zgodbe o začetku sveta. Večer bodo oblikovali pripovedovalci in glasbeniki Minca Lorenci, Nejc Cijan Garlatti, Irena Z. Tomažin in Zvezdana Novaković. "Vprašanja o začetku sveta že tisočletja prosijo za odgovor. In ljudje po svojih najboljših močeh odgovarjajo nanje. Tudi z zgodbami in pesmimi, ki jih boste slišali v tem večeru," je zapisano v napovedniku Večera srečnih začetkov.

Kot je ob 25. obletnici festivala zapisala programska vodja Špela Frlic, je ta, od samega začetka trdno zasidran v dvorane Cankarjevega doma, prehodil dolgo pot.

"Ob ustanovitvi festivala se je pripovedovanje ljudskih zgodb za odraslo občinstvo zdelo ekscentrično dejanje ter ustanoviteljica in ena od začetnic profesionalnega pripovedovanja pri nas, Anja Štefan, je s sodelavkami počasi in vztrajno utirala pot ljudskim pravljicam v javno življenje in pripovedovanju v družbo drugih umetniških zvrsti. Danes veliko pripovedujemo z odrov in izza katedrov, zgodba pa je zasidrana v vse pore družbenega komuniciranja," je poudarila Špela Frlic.

Pripovedovalski festival je v prvi vrsti namenjen odraslim, na sporedu pa sta tudi dva dogodka za otroke; na enem izmed njih, ki bo prav danes, bo Anja Štefan ob glasbi Janeza Dovča in Boštjana Gombača pripovedovala o Kralju Matjažu, na drugem bosta otroke v svet pravljic odpeljala igralec Primož Pirnat in glasbenica Ana Kravanja.